Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-16 20:12:00

Ons Altın ve Gümüş, Küllerinden Doğabilir Mi?

2019 Haziran tarihinde ABD Merkez Bankası Fed, belirsizliklere atıfta bulunarak yılın kalan zamanına ilişkin faiz indirimine yönelik beklentiyi gündeme taşıması ve bu süreçte ABD – İran arasındaki jeopolitik risk temasının gündemi meşgul etmesi, Ons Altın fiyatın 1365 dolar seviyesini aşmasına ve 2013 Nisan’dan itibaren 6 yıllık ayı piyasası serüveninin sona ermesine imkan tanıdı.

Yılın kalan zamanında peş peşe yaptığı indirimlerle yeni boğa görünümünün destekleyen Fed, 2020’de aynı kısır döngü ile devam etmesi ve yeni yılın en önemli yatırım araçları arasında Altın ve Gümüş gibi varlıkların ön planda yer almasına destek vermesi beklenilmekteydi. Ancak Korona virüsün finansal piyasalar üzerinde ezber bozan davranışı ve yatırımcıların bu süreçte panik oluşturması, varlıklara yönelik bakış açılarının değişmesine imkan tanıdı. Mart ayı başında 1703 dolar seviyesine ulaşan Ons Altın, 16 Mart tarihi itibariyle 1465 seviyesine ulaştı ve trendsel faaliyetlerin uzun vadeli olarak devam edip etmeyeceğine ilişkin sorgulama dönemine girdi.

Korona virüs ile mücadele konusunda ABD Merkez Bankasının almış olduğu reaksiyonların piyasalarda yaratmış olduğu panik havası sebebiyle bu süreci nakitte devam ettirmek ya da borsalardaki aşağı yönlü serbest düşüş sebebiyle teminat tamamlama mecburiyeti ile kazançlı pozisyonlarını elde çıkartma görünümü, Altın – Gümüş gibi varlıklarda şok etkisi yaratan satışların oluşmasını sağladı. Ezber bozan davranışların önce 1600 daha sonra da 1500 dolar seviyesi altına sarkması, uzun vadeli pozitif trend görünümü değişti mi sorusunun cevabını paylaşacağız.

Teknik açıdan Ons Altın fiyatını değerlendirdiğimizde, 1160 seviyesinden başlayan ve ara bölümlerdeki düzeltmelere rağmen yukarı yönlü çıkışını sürdürmeye çalışan bir grafik incelemekteyiz. 2019 yılı Haziran ayında ilgili çıkışın teyit kazandığı bir görünümde dikkate alındığında, 1703 dolar seviyesinden başlayan serbest düşüşe rağmen uzun vadeli olarak pozitif beklentimizin değişmediğini söyleyebiliriz. Gerek yükseliş trendinin alt noktası gerekse 100 haftalık üssel hareketli ortalamayı temsil eden 1395 – 1445 bölgesi bu süreç için kritik bir aralık olmakla birlikte Ons Altın’ın bu bölge üzerindeki seyrine devam etmesi, pozitif beklentimizin uzun vadeli olarak devam edebilmesine imkan tanıyabilir. Bu düşünce ile 1505 – 1545 bölgesi başta olmak üzere 1610 – 1650 ve 1700 – 1750 bölgelerine doğru çıkışlar izlenebilir. Özellikle 1505 – 1545 bölgesi üzerindeki haftalık kapanış, dönüşün teyit kazandığı anlamına gelebilir. Baz aldığımız uzun vadeli pozitif senaryomuzun geçersiz sayılabilmesi içinse, 1395 – 1445 bölgesi altında aylık kapanışa ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır. Ancak bu şartla 1365 başta olmak üzere 1325 ve 2019 yılı dip noktası 1265 destek noktalarına doğru yeni bir fiyatlama reaksiyonu izlenebilir.

Mevcut senaryomuzun desteklenebilmesi için Korona virüs ile ilgili panik havasının azalması ya da ortadan kalkmasına yönelik olumlu haber akışlarının devreye girmesi ve piyasa katılımcıların bu tür destekleyici haber akışına inanması gerekmektedir. Piyasalar üzerindeki kara bulutların yani panik havanın devam etmesi durumunda da baz aldığımız bölgelerin esneyebileceği, bu tür zamanlarda bulunmak isteyen işlemcilerin risk yönetimini daha önceki zamanlardan daha fazla dikkate alması gerektiği ve dip ya da tepe arayışından ziyade görünümün daha da netlik kazandığı zamanları dikkate alması gerektiği göz ardı edilmemelidir.

Altın ile birlikte en fazla dikkat edilen varlık Gümüş ile 2003 Nisan tarihinden itibaren takip ettiğimiz 14,25 seviyesi altına sarkarak uzun vadeli görünüm değişiyor mu sorusunu sormamıza imkan tanımıştır. Aylık bir grafik olduğu için Mart ayı aylık kapanışın 14,25 seviyesine göre tutumu, pozitif trend devam mı tamam mı sorusunun cevabı açısından önem arz ettiği gibi Altın – Gümüş rasyosunun da yeni döneme ilişkin beklentilerini yorumlayabilmek adına yakinen takip edilmelidir. Özellikle yukarı yönlü bir çıkışın oluşması durumunda 15,75 – 16i95 bölgesi üzerindeki kalıcı hareket, dönüşün teyit kazandığı anlamına gelebilir ki bu teyit ile Gümüş fiyatının 19,56 – 22,15 seviyelerine ulaşması / yaklaşması beklenebilir. Uzun vadeli pozitif trendin sona ermesi durumunda ise 2003 Nisan tarihinde test edilen 4,34 dolar seviyesi, yeni dönemin en fazla telaffuz edileceği seviyelerden birisi olarak gündemi meşgul edebilir.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.