Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-21 12:35:00

Türk Neonatoloji Derneği Prematüre Ormanı’na iki bin ağaç dikti

Türk Neonatoloji Derneği’nin 17 Kasım Dünya Prematüre Günü’ne dikkat çekmek amacıyla hayata geçireceğini duyurduğu Prematüre Ormanı’nın açılışı gerçekleşti. Dernek Başkanı Prof. Dr. Esin Koç ile Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, 2 bin ağaç dikildi. Dernek Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Prematüre bir bebek; dış çevreye karşı tamamen korunmasız şekilde dünyaya geliyor. Her fidanın toprağa, havaya, güneşe ve suya ihtiyacı olduğu gibi prematüre bebeklerin de özel bir bakıma ihtiyaçları var. Biz de buna dikkat çekmek için Prematüre Ormanı projesini gerçekleştirdik” şeklinde konuştu.

17 Kasım Dünya Prematüre Günü’nde Nutricia Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla ‘Prematüre Ormanı’ projesini duyuran Türk Neonatoloji Derneği (TND), proje kapsamında ilk ağaç dikimini gerçekleştirdi. ÇEKÜD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği) iş birliği ile Şile Otoyolu kenarında düzenlenen ağaç dikimi etkinliğinde, Türk Neonatoloji Derneği (TND) Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla, 2 bin adet ağaç dikildi. Konuyla ilgili farkındalık yaratmak amacıyla her Yenidoğan Hekimi adına birer fidan dikildi.

“Prematüre bebek hayata yapraklarını yeni açmış bir fidan gibidir”

Açılışta konuşan TND Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, bu yıl ilk kez Prematüre Ormanı’nı hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, “Projemiz kapsamında Türkiye’deki her yenidoğan hekimi adına fidan dikerek konuya dikkat çekmeyi amaçladık. Her prematüre bebek hayata yapraklarını yeni açmış bir fidan gibidir. Nasıl her fidanın ayrı toprağa, havaya, güneşe ve suya ihtiyacı varsa; her prematüre bebeğin ihtiyacı da fidanlar gibi kendi şartlarına özeldir. Prematüre bebek dış çevreye karşı hassastır, bilgi ve tecrübeyle donanmış özel bir bakıma, özel bir beslenmeye ihtiyacı vardır ki kökleri sağlam olsun; hayata karşı dik dursun” şeklinde konuştu. Koç, tüm dünyada prematüre doğum oranının yüzde 8 ile 15 arasında değiştiğini vurgulayarak, bu oranın Türkiye’de yaklaşık yüzde 10-12 civarında olduğunu söyledi.

“Prematüre bebeklerin özel bakıma ve beslenmeye ihtiyacı vardır”

Koç, beslenmeden bakıma kadar gerekli tüm önlemler alındığında, prematüre doğan bebeklerin sağlıklı bir biçimde gelişimlerini sürdürdüğüne dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: Büyüme ve gelişmenin sağlanabilmesi için anne sütü her bebek için önemlidir ancak prematüreler için çok daha önemlidir. Bebek, taburcu edilirken uygun tartıda ise ve anne sütü ile besleniyorsa, anne sütü ile beslenmeye devam edilmesi gerekmektedir. Anne sütü ile beslenen bebek eğer düşük tartı ağırlığında ise anne sütünün, destekleyiciler ile desteklenmesi önerilmektedir.

Anne sütü ile beslenemeyen bebeklerde ise taburculuk ağırlığı göz önünde bulundurularak düzeltilmiş 40.-52. haftaya kadar prematüre veya taburculuk sonrası formül kullanılmaktadır. Sonraki adımda standart formül ile beslenmeye devam edilmesi uygundur.

*Bebekler için en üstün besin anne sütüdür. Anne sütü, zamanında doğan tüm sağlıklı bebeklerin ihtiyaçlarını tek başına karşılar. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda yetkili sağlık profesyoneline danışılmalıdır.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.