Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-07-28 18:00:00

TCMB Enflasyon Raporu toplantısından neler beklenebilir?

TCMB, yarın yılın 3. Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. İçinde barındırması muhtemel olan mesajlar ve revizyonlar itibariyle rapordan çıkacak olan ayrıntılar önemli olacaktır. Merkez Bankası’nın üst üste 9 defa faiz indirdikten sonra son iki toplantıda faiz indirimi yapmaması, buna dayanak oluşturan enflasyon riskleri ve ileriye dair görünüm odak noktamızda olacak olan ayrıntılar olacaktır.

 

Hatırlanacağı gibi, enflasyonda artan yukarı yönlü riskler Merkez Bankası’nın seri faiz indirimlerini durdurmasına neden olmuştu. Pandemik dönem ile birlikte oluşan yeni normaller çerçevesinde, bunun hem arz kaynaklı hem de talep kaynaklı yansımaları aynı anda maliyet ve talep etkisinden enflasyon görünümünü yukarıya doğru kaydırmıştı. Özellikle, ekonominin canlanması için faizlerde yapılan indirimle beraber oluşan finansmana erişim kolaylığı, özel tüketimde talebi artırmış ve fiyatlar bu dönemde yukarı gitmişti. Kısa vadede oluşan talep, belki uzun bir döneme yayılmayacak ve özellikle bireysellerin gelirlerinin azalması çerçevesinde sürdürülebilir etkide bulunmayacak. Ancak birim maliyetler yükseliyor ve enflasyonda katılık durumu fiyatlarda daha kalıcı ve uzun süreye yayılan bir etkide bulunuyor. Pandemik dönem öncesinin arkasında seyreden arz seviyesi ve hizmet enflasyonu katılığı, talep geri çekilse bile enflasyonu etkilemeye devam edecektir.

 

Kaynak: TCMB, TÜİK, Bloomberg

 

Sonraki döneme ilişkin olarak, enflasyon baz senaryosu “baz etkisi” kaynaklı olarak düşüş eğiliminin öne geçeceği şeklindedir. Ancak ana dinamiklerde baskının yukarı doğru olduğu ve fiyatların artış eğiliminde olduğu unutulmamalıdır. Enflasyon, en son Haziran ayında %12,6 seviyesinde gerçekleşti. Politika faizi şu an %8,25 seviyesinde… Sabit getirili yatırımlarda ve banka mevduatlarında faizin enflasyonun aşağısında olması paranın daha çok dolaşmasına yardımcı olmakla beraber riskleri de artırıyor, özellikle de kredi genişlemesinin ekonomiyi aşırı ısıtıcı, enflasyonu artırıcı ve banka risklerini artırıcı etkisi… Merkez Bankası, son PPK’nın politika açıklamasında yılsonu tahminlerine dair risklerin yukarı yönlü olduğunu belirtti ve biz de bu toplantıda enflasyon beklentilerinin yukarı yönlü revize edilmesini bekleriz. Son rapor döneminde %7,4 olarak belirlenen yılsonu beklentisi, piyasanın beklediği %9-10 veya %9-9,5 bandına yakınsayacak şekilde revize edilebilir.

 

Negatif reel faiz pozisyonu, enflasyonda artan yukarı yönlü riskler, Merkez Bankası’na hareket alanı açılması için enflasyonun “baz etkisinden bağımsız” beklentileri de aşağı çekecek bir düşüşe girmesi gerekliliği ve son 2 toplantıda faiz indirmeme yönünde kararlar çerçevesinde Merkez Bankası gevşeme döngüsünün sonuna gelmiş görünüyor.

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.