Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-09 14:24:00

Bugünkü OPEC+ Toplantısı Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Enerji piyasası belki de son 100 yılın en büyük şokuyla karşı karşıya. Üretimdeki hızlı artışa rağmen, talepteki trajik düşüş petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskı kuruyor. 2020 yılının başında 70 $/varil seviyelerinde işlem gören Brent petrol, global petrol talebindeki zayıf seyir ve Rusya-Suudi Arabistan arasındaki restleşmeyle birlikte Nisan ayının başında son 18 yılın en düşük seviyesi olan 21 $’a kadar geriledi. Petrol fiyatlarındaki bu gerileme yalnızca bütçesi petrole bağımlı olan ülkeleri değil çıkarma maliyeti yüksek olan ABD’li kaya petrolü üreticilerini de zora soktu. Merkez bankalarının devasa parasal genişleme operasyonları ve devletlerin ekonomiye destek paketleri petrol fiyatlarındaki sert düşüşü frenlese de Rusya ve Suudi Arabistan arasında vuku bulan anlaşmazlık petrol fiyatlarının yeniden aşağı yönlü baskı altında kalmasına neden oldu.

 

Dünyanın en büyük 10 petrol üreticisi toplam petrol üretiminin % 71’ini gerçekleştiriyor. Dünyadaki toplam 100 milyon varil günlük petrol üretiminin %48’e yakını ise dünyanın en büyük 3 petrol üreticisi olan ABD, Suudi Arabistan ve Rusya tarafından gerçekleştiriliyor. Mart ayında Viyana’da gerçekleştirilen toplantıda günlük 2.1 milyon varil üretim kesintisinin devamı planlanmış, buna ek olarak koronavirüsün ülke ekonomilerine verebileceği hasarı önlemek adına 1.5 milyon varillik bir ilave kısıntı talep edilmişti. Rusya daha fazla kısıntıya giderek pazar payını ABD’li kaya petrolü üreticilerine kaptırmak istemediği için ilave kesintilere mesafeli bir tutum benimsedi. Suudi Arabistan ise Rusya’nın bu tutumu karşısında fiyat savaşının fitilini ateşledi. Günlük üretim miktarını artırarak sene başından beri %30’a yakın değer kaybetmiş petrol fiyatlarını daha da aşağı çekerek en büyük ihracat kalemi enerji olan Rusya’yı köşeye sıkıştırmaya çalıştı. Rusya ise Suudi Arabistan’ın blöfünü görüp, geri adım atmayarak uçurum kenarı stratejisi izledi. ABD’li kaya petrolü üreticilerine daha fazla pay kaptırmak istemeyen Rusya üretimi artıracağı sinyalini verdi. Düşen fiyatlar varil başı maliyeti yüksek olan ABD’li kaya petrolü üreticilerine oldukça zarar verdi. Kaya petrolü üreticilerinin piyasadan silinmesi Rusya için üretimde yeniden hakimiyet anlamına gelmekteydi. Moskova sene başından beri gerileyen petrol fiyatlarından stratejik olarak memnun olsa da fiyatların sürdürülemeyecek seviyelere kadar düşmesi ekonominin alarm vermesine neden oldu. Ruble global piyasalarda ciddi değer kayıplarıyla karşı karşıya kaldı.

 

Riyad ve Moskova yönetimi Donald Trump’ın uzlaştırma çabalarına ilk aşamada çekimser yaklaştı. Donald Trump yaptığı açıklamada tarafların 10 ila 15 milyon varil arasında bir üretim kesintisi yapmayı kabul ettiklerini ifade etti. Trump’ın açıklamaları bile Brent petrolün varil fiyatının 34 $ seviyelerine yükselmesine neden oldu. OPEC+ üyeleri bugün saat 17:00’de telekonferans yöntemiyle bir toplantı gerçekleştirecek. Toplantıdan bir sonuç çıkıp çıkmayacağı, tarafların izleyeceği tutum ve diğer koalisyon üyelerinin yaklaşımları petrol fiyatlarının geleceği açısından oldukça önemli olacak.

 

Bugünkü OPEC+ Toplantısı Petrol Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

ABD’li kaya petrolü üreticilerinin son yıllarda yatay sondaj ve hidrolik çatlatma yöntemi gibi konvansiyonel olmayan yöntemlerle çıkarılan petrol arzını artırması sonucunda ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükseldi, artan üretim miktarına bağlı olarak  arz talep arasındaki denge değişti. Son dönemde Rusya ve Suudi Arabistan arasında vuku bulan restleşme, bütçe dengesi petrol fiyatına hassas bu iki ülkeyi etkilediğinden çok üretim maliyeti 50-55 $’ı bulan ABD’li kaya petrolü üreticilerini etkiliyor. Düşük fiyat stratejisinin uygulandığı 2014-2016 yılları arasında ABD’de 300’den fazla petrol şirketi batmış, sektördeki kayıp 250 milyar dolara ulaşmıştı. Son dönemde Trump’ın iki ülke arasında uzlaşmacı bir görev benimsemesinin en büyük sebeplerinden birisi de yaklaşan ABD başkanlık seçimleri öncesinde onbinlerce kişiye istihdam sağlayan petrol şirketlerini koruma istemesi.

Suudi Arabistan yönetimi geçtiğimiz ay milli petrol üretim şirketi Saudi Aramco’ya günlük üretim kapasitesini 13 milyon varile yükseltmesi için talimat gönderdi. Suudi Arabistan 12.5 milyon varillik günlük maksimum üretim kapasitesine oldukça yaklaşmış durumda. Rusya ise mevcut üretimine 300 bin varil daha ilave edebiliyor. İki ülkenin ekstra bir üretim ile fiyat üzerinde daha fazla baskı kurması zor gözüküyor. İki ülkenin de bu noktadan sonra üretim kapasitesini artırabilmesi için altyapı yatırımlarına ihtiyacı var. Kısa vadede üretim kapasitesini artırmak zor olduğu için Suudi Arabistan’ın elindeki bütün kozları oynadığı, Rusya’nın ise döviz rezervlerinin 30 $’ın altındaki fiyatlara 6 aydan uzun süre dayanamayacağı biliniyor.

Suudi Arabistan ve Rusya görüşmelere kaya petrolü devrimi sayesinde dünyanın en büyük petrol üreticisi konumuna yükselen ABD’nin de katılmasını istiyor ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın bu konuya pek sıcak baktığı söylenemez. İlk olarak Trump tarafından geçen hafta açıklanan görüşmelerin amacı petrol üretimini yaklaşık % 10 azaltmak olacak.  Taslak plana göre bugün gerçekleştirilecek toplantıda ülkelere üretim kotaları verilecek. Eğer anlaşma sağlanırsa üretim kısıntısı Mayıs ayından başlamak üzere 3 ay için geçerli olacak. Bu şimdiye kadar koordine edilen en büyük petrol arzı kesintisi olma özelliğini taşıyor. Günlük 10 milyon varilllik kesintide anlaşılmaya varılması enerji piyasasını sınırlı bir süre için istikrara kavuşturacaktır. Fiyatların OPEC+ bileşenlerinin istediği seviyelere ulaşması için daha geniş çerçevede bir uzlaşı ortamına ihtiyaç var. Basit bir hesaplama ile Brent petrol 50 $ seviyesinde iken günlük 10 milyon varil üreten Suudi Arabistan 500 milyon $ bir hasılat elde etmekteydi. Varil fiyatı 30 $ iken 12 milyon günlük üretimle 360 milyon $ hasılat elde ediyor. Suudi Arabistan’ın 500 milyon $ günlük hasılata ulaşması için 40-41 $ fiyat seviyesinin uygun olduğunu öngörmekteyiz. Rusya da bütçesinin dengelendiği bu fiyat seviyelerini kabul edecektir.       

Kaynak:Alan Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.