Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-03-30 14:53:02

ABD’de 4Ç22 büyüme verisi açıklanacak

ABD’de finansal ekosistemle alakalı haber akışlarında sular durulmazken, geçtiğimiz hafta Fed 25 baz puan faiz artırarak hem bankalara güvenin mesajı hem de faiz artırımlarına devam sinyalleri vermişti. SVB’nin iflası ardından önce Credit Suisse sonra Deutche Bank haberleri gündeme bomba etkisi yaratırken, UBS’in Credit Susse’yi satın alması, üç ABD bankasının iflasının devralınması, Deutche’nin güçlü karlılığı ile ECB Başkanı Lagarde’nin AB ülkelerine Avrupa bankacılık sisteminin güçlü olduğunu anlatması risk iştahını yükseltti.

ABD’li yetkililer Salı günü son yıllarda görülen en büyük revizyonun çerçevesini çizerek bankacılık sektörünü yakından takip edeceklerini gösterirken, son haftalarda bankacılıkta yaşanan sorunlar Fed’in agresif para politikası duruşunu sürdüreceğine dair beklentilerin de azalmasına neden oldu. Beklentiler ile Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalar arasında fark olması da belirsizliği tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor. ABD tarafında bugün 15:30’da 4Ç22 büyümesi ile İşsizlik Başvuruları açıklanacak. ABD’de 4Ç22 büyümesinin %2,7 olması bekleniyor. Akıllardaki soru ABD faiz artırımlarına devam mı edecek, yoksa bankacılık krizi sonrasında büyüme odaklı strateji ile birlikte parasal genişlemeye mi gidecek.

Fed toplantısı sıkı politikanın bize devam edeceğini gösterirken, ABD’de bankacılıkla ilgili alınan önlemler risklerin düşünüldüğü kadar düşük olmadığını gösteriyor. ABD’de 2022’de başlayan faiz artırımlarına rağmen son çeyrekte hem büyüme hem de makro veriler çerçevesinde istihdamdaki güçlü seyir devam ediyor. İstihdam tarafı iç talebe bağlı olarak enflasyonun geri çekilmesini sınırlayıcı bir unsur olsa da Fed’in bankacılık krizi sonrası enflasyonu mu yoksa büyümeyi mi ön plana alacağı ise merak konusu haline geldi.

Kaynak: İnfo Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.