Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-06 14:43:00

Kalyon kültür kapılarını sanata açtı

. Kendini genç bir ‘toplumsal buluşma mekânı’ olarak tanımlayan Kalyon Kültür, sergilere, söyleşilere ve sanat alanında pek çok etkinlik ve organizasyona ev sahipliği yapacak.

 

 

Kültür ve sanat alanında geçmişi yeniden keşfetmeyi ve bu alanı üretken kılacak yeni damarların açılması için aracılık etmeyi hedefleyen Kalyon Kültür, Saygıdeğer Hanımefendi Emine Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy ve İstanbul Valisi Sayın Ali Yerlikaya’nın katılımıyla açıldı.

 

Törende konuşan Emine Erdoğan Hanımefendi, “Faaliyet gösterdiği sektörlerin yanı sıra eğitim, çevre ve kültür-sanat alanlarında da yatırım yapan Kalyon Holding’i yürekten kutluyorum. Kalyon Kültür’ün İstanbul’un ve ülkemizin kültür ve sanat yaşamına hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kültür ve sanata dair çalışmalarına bir yenisini ilave etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren

Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ise görüşlerini şöyle ifade etti: “Kalyon Holding olarak faaliyet gösterdiğimiz her alanda olduğu gibi kültür ve sanat konusunda da üzerimize düşeni yerine getirmeye gayret ediyoruz. Eğitimi öncelik alan beşerî sermayemize, insanımıza, kültüre ve sanata değer vermeye ve değerli kılmaya özen gösteriyoruz. Bu anlamda geçmişle gelecek arasında köprü olması arzusu ve umuduyla Kalyon Kültür’ü kurduk.”

 

İlk Sergi: Kökler

Sanatseverlerin yeni buluşma mekânı olacak Taş Konak’taki ilk sergi, dünyanın en önemli fotoğrafçılık kurumlarından ICP’nin (International Center of Photography – Uluslararası Fotoğraf Merkezi) düzenlediği 22. Infinity Awards’ta genç fotoğrafçı ödülünü kazanan ilk Türk- Hollandalı fotoğrafçı Ahmet Polat’ın Kökler adlı çalışması olacak.

 

21 Haziran tarihine kadar gezilebilecek sergi, Hollanda’da yaşayan Gaziantepli sanatçı Polat’ın kişisel tarihine bir yolculuk niteliği taşıyor. Sanat tarihçisi ve sergi organizatörü Kim Knoppers, Polat’ın çalışmasını şöyle tanımlıyor: “Kökler, değişen bir alana görsel bir övgü niteliğinde. Kişinin kendi tarihinin bir soruşturması. Fotografik bir külliyatın gelişiŞan incelenmesi. Fakat her şeyden önce, bir baba ile oğlu arasındaki içten ve kırılgan bir ilişki Kökler”.

 

 

Sergi, Ahmet Polat’ın 2019 yılında, Hollanda’dan babasıyla birlikte ilk kez Gaziantep’teki köylerine yaptığı ziyaretin izlerini barındırıyor. “Babamla aynı yolu izlediğimi fark ettim sadece tam ters yönde” diyen Polat için bu yolculuk, bir göçmen çocuğu olarak kendi kökenini bulmasının da hikâyesi.

 

Tarihi Doku Korundu

Bir dönem Halk Evi olarak da kullanılan Taş Konak, yakın zamana kadar Şişli Kaymakamlığı olarak hizmet verdi. 2013 yılında Şişli Valiliği tarafından restore edilerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi.

 

Konak, Kalyon Holding’in ülkemizin kültür ve sanat üretimlerini desteklemek amacıyla kurduğu Kalyon Kültür tarafından 2019 yılında kiralandı. Kalyon Kültür adıyla hizmet verecek konak, tarihine uygun biçimde bir kültür ve sanat merkezi olarak sanatseverlere ev sahipliği yapacak.

Binanın tarihi dokusuna dokunulmadan korunan mekân Barok dönem süslemelerine sahip ve beş kattan oluşuyor.

 

Geçmişle gelecek arasında köprü: Kalyon Kültür

Kalyon Kültür, II. Abdülhamid tarafından yaptırılan ve bir dönem “Kimseye Etmem Şikâyet” adlı eserin şairi İhsan Raif Hanım’ın evi olmasıyla ünlenen Nişantaşı’ndaki Taş Konak’ta hayat buluyor.

 

1889 yılında yapımı tamamlanarak Osmanlı dönemi devlet adamlarından Mehmet Raif Paşa’ya tahsis edilen konak, uzun yıllar Mehmet Raif Paşa’nın kızı İhsan Raif Hanım’ın (1877-1926) düzenlediği edebiyat ve sanat toplantılarına ev sahipliği yaptı.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.