Reklam
Vakıfbank 970x250
Tarih : 2025-12-12 16:51:02

Platin Fed faiz indirimi etkisiyle 14 yılın zirvesine ulaştı

Fed'in bu yıl üçüncü çeyrek puanlık faiz indirimi yapması ve önümüzdeki dönemde daha az şahin bir politika izleyeceğinin sinyalini vermesinin ardından, platin ons başına 1.700 doların üzerine çıkarak 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. 

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in gelecek yıl sadece bir faiz indirimi öngörmesine rağmen, piyasa beklentilerinin iki faiz indirimi olmasına rağmen, daha fazla faiz artışı olasılığının düşük olduğunu belirtti ve ABD ekonomisinin ivmesine olan güvenini yeniden teyit etti. 

Platin, Guangzhou Vadeli İşlem Borsası'nda fiziki teslimatlı platin kontratının başlatılmasının ardından Çin'deki talebin potansiyel toparlanmasına ilişkin iyimserlikten de destek bulmaya devam ediyor. 

İleriye bakıldığında, Dünya Platin Yatırım Konseyi, 2025 yılında 69.200 onsluk bir açık öngörerek üçüncü yıl üst üste bir eksiklik olacağını tahmin ederken, 2026 yılında piyasanın yaklaşık 20.000 onsluk mütevazı bir fazla ile genel olarak dengeye ulaşmasını bekliyor.

Paladyum vadeli işlemleri de ons başına 1.490 dolar civarında seyrederek Ekim ortasından bu yana en yüksek seviyeye yaklaştı. 

Arz tarafında, Güney Afrika'nın platin grubu metaller üretimi Ekim ayında yıllık bazda yüzde 3,9 artarak, Ağustos ayındaki düşüşün ardından ikinci ay üst üste artış kaydetti. 

Çin'in otomobil satışları Kasım ayında yıllık bazda yüzde 3,4 artarak 11 ayın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla talep beklentileri iyileşiyor. 

Öte yandan, Avrupa Birliği 16 Aralık'ta otomobil karbon emisyon kuralları konusunda önemli bir karar alacak. İçten yanmalı motorlu araçların tamamen yasaklanması ilk olarak 2035 için planlanmıştı, ancak sektörün baskısı ve beklenenden daha yavaş gerçekleşen geçiş, son tarihin 2040'a ertelenebileceğini gösteriyor.
 

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.