CHP Genel Başkanı Özel,Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yaşanan orman yangınlarına ilişkin değerlendirme yaptı.
Özel, orman yangınlarının doğal afetler arasında yer aldığını ancak iktidarların esas görevlerinin yangınları önlemek, etkili müdahale etmek ve yangın sonrası iyileştirme çalışmalarını yürütmek olduğunu belirtti. Özgür Özel, özellikle iklim değişikliği etkilerinin zirve yaptığı günümüzde Orman Genel Müdürlüğü’nün imkân ve kabiliyetlerinin yetersiz olduğunun altını çizdi.
2022’den sonra Orman Genel Müdürlüğü personel sayısının yaklaşık 2 bin 300 kişi azaldığını, 29 bin kadronun ise boş olduğunu ifade etti.
Ayrıca Özel kurumun bütçesi ve yangın söndürme uçakları dahil araç gereçlerinin yeterli seviyede olmadığını söyledi.
Orman işçilerinin kısa kollu tişörtlerle yangına müdahale etmeye çalışmasının ekipman eksikliğinin somut göstergesi olduğunu vurguladı.
2025 yılı bütçesinde ormanların korunması için ayrılan 32,5 milyar liralık ödeneğin ilk 6 ayında yalnızca 12,5 milyar lirasının kullanıldığına dikkat çeken Özel, bunun sadece yüzde 38’lik bir kullanım oranı olduğunu aktardı. Bu durumun iktidarın ekonomik tercihleri sonucu ortaya çıktığını belirtti.
Özel, kamunun faiz ödemelerine ayrılan kaynakla kıyaslandığında, ormanlar için harcanan kaynağın çok düşük kaldığını ifade etti.
Ayrıca Özel, “Dünyanın en iyi yangın söndürme uçaklarından 3.000 adet alabilecek 160 milyar dolarlık servetimiz, 19 Mart Darbesi için harcanmıştır”dedi.
Özgür Özel, “Bu iktidarın yönettiği devlet, milletimizi de ormanlarımızı da güvende tutamıyor” ifadesiine yer vererek yaşanan her kriz ve afette vatandaşın kendini korumak zorunda kaldığını kaydetti. Devletin asli görevi olan vatandaşını koruma sorumluluğunu yerine getirmediğini vurgulayan Özel, afetlere karşı etkili risk yönetimi yapılmamasının devletsizlik krizine yol açtığını dile getirdi.
Özel, belediyelerin ve kamu personelinin tüm imkanlarıyla vatandaşların yanında olduğunu belirtti ve “Bu krizleri aşmak için hazırlığımız tamdır, her sorumluluğu üstlenmeye hazırız.” dedi.
Yangınlarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Özel, yangınla mücadele eden tüm personellere güç ve kuvvet temennisinde bulunarak bu zor günlerin bir an önce sona ermesini umut ettiğini aktardı.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.