Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2023-03-29 08:57:27

Küresel piyasalar

Dün piyasalarda neler oldu? ABD’de dün açıklanan Mart ayı Conference Board Tüketici Güven verisi güçlü istihdam piyasası ve piyasa koşullarına paralel beklentilerin 3.2 puan üzerinde 104.2 seviyesinde açıklandı. Perakende stoklar verisinde de %0,1 daralma beklentisine karşın %0,2 artış gösterdi. Fed yetkililerinden Jefferson enflasyona yönelik yaptığı açıklamalarda, enflasyondaki geri çekilmede sıkılaştırıcı para politikaların yanı sıra diğer faktörlerin de etkili olduğunu ifade etti. Para politikasının uzun vadede etkili ve gecikmeli olarak ekonomi üzerinde etkili olduğunu belirten Jefferson, sıkılaştırıcı politikalarının etkisinin yakından takip edildiğini aktardı.

Veri gündemi Euro bölgesinde sakin seyretmekle birlikte AMB yetkililerinin açıklamaları takip edilmeye devam etti. AMB yetkili Müller, faiz artışlarına yönelik devam edebilecek alanlarının olduğunu ancak izlenecek yola ilişkin farklı fikirlerin olabileceğini söyledi. Terminal faiz oranına ilişkin yorum yapmaktan çekinen Müller, enflasyonda geri çekilmenin daha da belirginleşme göstermesi gerektiğini belirtti. ABD hisse senedi endeksleri kapanışlarında, S&P 500 endeksi %0,16 azalış 3.971 seviyesine geriledi. Bilişim ve iletişim endekslerindeki satıcılı seyir endeksi baskılarken, enerji endeksi güçlü seyrini sürdürdü.

Nasdaq tarafından endeksi de %0,45 değer kaybederek 11.716,08 seviyesine gerilerken, Dow Jones endeksi ise %0,12 azalışla 32.394,25 seviyesinden kapandı. Avrupa’da major endekslerin genel olarak hafif yukarı yönlü hareketin ağırlık kazandığını takip ettik. DAX endeksi %0,09 artışla 15.142, FTSE 100 endeksi %0,17 artışla 7.484 ve CAC 40 endeksi ise %0,14 artışla 7.088 seviyesine yükseldi. ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketin devam ettiği görüldü. ABD 10 yıllık tahvil faizleri %3,55, 2 yıllık tahvil faizler ise tekrardan %4,0’ün üzerinde %4,06 seviyesinden işlem gördü. VIX endeksi tarafında ise geri çekilme devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta görmüş olduğu 24.15 seviyesinden %17 geri çekilerek işlem gününü 19.97 seviyesinden kapattı. Bugün ne bekliyoruz? Asya piyasalarında ağırlıklı olarak alıcılı bir seyir takip ediyoruz. Alibaba şirketine ilişkin pozitif haber akışları sonrasında Hang Seng endeksi %1,97’lik güçlü alımlar dikkat çekerken, Nikkei endeksi %0,65 ve Nifty 50 endeksinde ise %0,36 pozitif seyir takip ediliyor. Shanghai ve Kospi tarafında ise yatay negatif seyir izleniyor. ABD vadeliler cephesinde ise alıcılı seyir takip ediyoruz. Bugün ABD’de MBA Mortage Başvuruları ve Bekleyen Konut Satışları takip ediliyor olacak. Euro Bölgesi’nde ise AMB Yetkilisi Kazimir’in konuşması piyasaların takibinde olacak. Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de haftalık iş gücü istatistikleri, GSYİH, Kişisel Tüketim ve Çekirdek PCE verileri takip edilecek. Makro verilere ek olarak, FED yetkililerinden Barkin ve Collins’in açıklamaları takibimizde olacak. Euro Bölgesi’nde ise Tüketici Güveni, Ekonomik Güven, İmalat Güveni ve Hizmetler Güveni verileri takip edilecek.

Dün piyasalarda neler oldu? BIST 100 endeksi güne %0,12 artışla 5.003,68 seviyesinden başlangıç yaptı. Gün içerisinde oynaklığın yüksek olduğu takip edilirken, düşük işlem hacminin de etkisiyle seans kapanışa doğru yoğunlaşan satışlarla birlikte %3,73 azalışla 4.811,4 seviyesinden kapattı. Düşük işlem hacmi ile işlem görmeye devam eden endekste işlem hacmi 54 Milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Endekslere baktığımızda ise bankacılık endeksi %3,61 sanayi endeksi ise %3,60 azalış gösterdi.

Bugün ne bekliyoruz? Son günlerde işlem hacimlerindeki geri çekilmeye bağlı olarak volatilitedeki artışlar dikkat çekti. Son işlem gününde gelen sert satışların ardından BIST 100 endeksinin güne negatif yatay başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün yurt içinde veri gündemi sakin seyrediyor. Gelecek gündemde neler var? Cuma günü Şubat ayı Dış Ticaret Dengesi verisi açıklanacak.

SVB’nin First Citizens Bank tarafından satın alınmasıyla bankacılık sistemine ilişkin endişeerin hafiflemesi ve küresel merkez bankalarının bir süre daha faiz artırımlarına devam edebileceğine ilişkin fiyatlamalar tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketin devam etmesine neden oluyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi 2 bp yükselişle %3,56 seviyesine yükselirken Almanya 10 yıllık tahvil faizi 6 bp yükselişle %2,30 seviyesinden işlem gördü. Küresel tahvil faizlerindeki yukarı yönlü hareketle birlikte Türkiye’nin eurobond getirilerinde de tüm vadelerde yukarı yönlü hareket gözlendi. Eylül 2030 vadeli Eurobond faizi 4 bp artışla %8,55 seviyesine yükselirken Türkiye’nin 5 yıllık CDS’I 1 bp artışla 538 bp seviyesinden işlem gördü.

Döviz tarafında, bankacılık sistemine ilişkin endişelerin bir miktar geride kalmasıyla Fed ve ECB’nin faiz patikasına ilişkin fiyatlamalar ön plana çıktı. ECB Başkanı Lagarde’ın enflasyonla mücadeleden vazgeçilemeyeceğine ilişkin açıklamalarıyla EUR/USD paritesi 1,08’in üzerine yükseldi. Dolar/TL ise sınırlı yükseliş eğilimini devam ettirerek 19,11 seviyesinden işlem gördü. Yurt içi tarafta BIST Kesin Alım Satım Pazarında işlem hacmi 5,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşirken 2 yıllık tahvil faizi 20 bp azalışla %14,09, 10 yıllık tahvil faizi ise 5 bp düşüşle %12,06 seviyesinden günü tamamladı. TL likidite tarafında TCMB 60 milyar TL’lik haftalık repo dönüşünü 65 milyar TL olarak yenilerken APİ ile haftalık repo fonlama tutarı 183 milyar TL seviyesine geriledi. Ayrıca TCMB aynı gün valörlü swap işlemlerinden 10,1 milyar TL ilave fonlama sağladı.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile ithal cep telefonlarının birim gümrük kıymetini 350 dolara çıkaran düzenleme yürürlükten kaldırıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ 28 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Tebliğ ile 30 Mart itibarıyla ithal cep telefonlarında adet başına birim gümrük kıymeti 200 dolardan 350 dolara yükseltilecekti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Türkiye ile Irak arasında ICC'nin verdiği kararla ilgili açıklamada bulunarak verilen kararın Irak ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında yaşanan anlaşmazlıkla ilgili olduğu belirtildi. Bakanlık Türkiye'nin taleplerinin büyük kısmının kabul edildiği ve Irak'ın Türkiye'ye tazminat ödemesine karar verildiği kaydedildi.

Türkiye'nin doğuştan elektrikli ilk akıllı cihazı Togg T10X için ön sipariş sahiplerini belirleyecek dijital çekiliş, bugün noter huzurunda gerçekleşecek. 16-27 Mart'ta Trumore uygulamasından ve Togg web sitesi üzerinden ön sipariş sürecine katılan 177 bin 467 kişi, bugün noter huzurunda yapılacak dijital çekilişe katılmaya hak kazandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu Merkez Bankası İdare Merkezi'nde düzenlenen Bankanın 91. Hesap Dönemi Olağan Genel Kurul Toplantısı'nın açılışında konuştu. Kavcıoğlu, küresel finansal koşulların da sıkılaşması sonucunda 2022 yılının gerek jeopolitik gerekse ekonomik ve finansal belirsizliklerin olağanüstü düzeyde yüksek seyrettiği bir yıl olarak kayıtlara geçtiğini söyledi.

Çinli e-ticaret şirketi Alibaba Group Holding Ltd., 24 yıllık tarihinin en büyük yapılanmasına gidiyor. Şirket tarafından yapılan açıklamada, 220 milyar dolarlık şirketin altı birime ayırmayı planlayan Alibaba’nın söz konusu şirketlerin halka arzını da değerlendireceği bilgisi yer aldı. Açıklamada, altı birimin içerisinde Bulut İstihbarat Grubu, Taobao Tmall Ticaret Grubu, Yerel Hizmetler Grubu, Cainiao Smart Logistics Grubu, Global Dijital Ticaret Grubu ve Dijital Medya ve Eğlence Grubu’nun olduğu belirtildi. Diğer taraftan, altı şirketin her birinin kendi CEO'sunun ve yönetim kurulunun olacağı kaydedildi. AB Konseyi, üye ülkelerin 2035 yılından itibaren otomobillere ve hafif ticari taşıtlara katı karbon emisyon standartları getirecek yasayı onayladıklarını açıkladı. Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak. Ayrıca, 2030 yılı emisyon düşürme hedefi otomobiller için yüzde 55, kamyonetler için de yüzde 50 olacak.

İflas eden kripto para borsas FTX'in kurucusu ve eski CEO’su Sam Bankman-Fried'ın Çinli yetkililere 40 milyon dolar rüşvet verdiği iddia edildi. ABD'li federal savcıların Bankman-Fried aleyhinde yayımladığı yeni bir iddianamede, eski CEO, Çinli hükümet yetkililerine 40 milyon dolar rüşvet vermekle suçlandı. Bankman-Fried'ın, Çinli yetkililerin dondurduğu, 1 milyar dolardan fazla kripto para birimine sahip FTX'e bağlı Alameda Research şirketine ait hesapları çözmeleri için bir veya daha fazla yetkiliye rüşvet verdiği iddia edildi. İddianameye göre, rüşvet ödemesi Kasım 2021 civarında Alameda Research'ten özel bir kripto para birimi cüzdanına aktarıldıktan sonra hesaplar çözüldü. Avrupa Parlamentosu (AP), nakit ödemelere 7 bin euroya kadar limit getirilmesi talebinde bulundu. (AP) ekonomik ve mali işler ve sivil özgürlükler komiteleri, AB'nin kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadelesini güçlendirmeyi amaçlayan tasarıları görüştü. Komiteler, bu alanda katı önlemler içeren yeni kurallar konusunda AP'nin tutumunu ve AB ülkeleriyle müzakere pozisyonunu belirleyen belgeleri kabul etti.

Indeks Bilgisayar (INDES, Pozitif): Şirketin yönetim kurulu tarafından 25.04.2023 tarihinde gerçekleşecek olağan genel kurul toplantısında 2022 yılı dağıtılabilir net karının %34’üne tekabül eden brüt 206,87 mn TL, net 186,18 mn TL’nin nakit temettü dağıtılmasına ilişkin teklifin sunulmasına karar verildi. Bu çerçevede 04.05.2023 tarihinde hisse başına brüt 0,8450558 TL, net 0,7605502 TL temettü dağıtımı yapılması planlanıyor. Indeks Bilgisayar’ın temettü verimliliğini %4,51 olarak hesaplıyoruz.

Birikim Varlık Yönetimi (BRKVY, Pozitif): Şirket yönetim kurulu hisse başına brüt 0,4410045 TL, net 0,3969040 TL net kar payı dağıtımını 02.05.2023 tarihinde gerçekleştirilmesini genel kurulun onayına sunacağını açıkladı. Açıklanan kar payı ödemesi hissenin son kapanış fiyatına göre %1,81 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Akbank (AKBNK, Pozitif): Şirket genel kurulu hisse başına brüt 1,73 TL, net 1,557 TL nakit kar payı dağıtımının 30.03.2023 tarihinde gerçekleştirilmesini onayladı. Açıklanan kar payı ödemesi hissenin son kapanış fiyatına göre %9,73 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Alkim Kimya (ALKIM, Pozitif): Şirket genel kurulu hisse başına brüt 0,9259259 TL, net 0,8333333 TL nakit kar payı dağıtımının 12.04.2023 tarihinde gerçekleştirilmesini onayladı. Açıklanan kar payı ödemesi hissenin son kapanış fiyatına göre %2,92 temettü verimliliğine işaret ediyor.

Kaynak: Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.