Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-11 08:15:00

Virüs yayılmaya devam ediyor, gözler ekonomilere destek hamlelerinde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün gece düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşın test sonucunun pozitif çıktığını bildirdi. Koca açıklamasında, “Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” dedi. Koca ayrıca, “Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikâyetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir, bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır, bir veya birkaç vaka, salgın olarak görülmemelidir. Bu durum sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir, yurt dışına lütfen zorunlu olmadıkça çıkmayalım. Bakanlığımızca bildirilen koronavirüsten korunma kurallarına mutlaka uyalım. Tedbirlerde anahtar kelimemiz 14’tür. Yurt dışından dönenler için 14 gün kuralı. Dönüşlerinde 14 gün kendilerini özellikle izole etmelerini istiyoruz” açıklamalarında da bulundu. Açıklamanın akabinde DolarTL’de 6.18 yakınlarına kadar yükseliş yaşandı fakat devamında bu seviyenin üzerinde potansiyelin oluşmadığı ve 6.14 seviyelerine doğru geri çekilmelerin yalandığı gözlendi.

 

Ayrıca Avrupa ve ABD’de de vaka sayılarında artış devam ediyor. İtalya'da yeni tip koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 168 kişi artarak 631 oldu. Ülkede mevcut vaka sayısı 8 bin 514 olurken, ölenler ve iyileşenler de dâhil edildiğinde virüs bulaşan toplam kişi sayısı 10 bin 149 olarak kayıtlara geçti. ABD'de ise 4 Mart'ta sadece100 olan koronavirüs vakası sayısı bu sabah itibariyle bini geçti. 35 eyalette koronavirüs vakası görülürken toplam vaka sayısı bin 20 olarak belirlendi. ABD'de şu ana kadar 28 kişi koronavirüs kaynaklı olarak yaşamını yitirdi. Bu arada Çin’de de son 24 saatte 22 kişi yaşamını yitirdi, 24 yeni vaka saptandı.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in de parlamenterler ile yaptığı toplantıya katılanların verdikleri bilgiye göre, Merkel koronavirüsün etkileri ile başa çıkmak için şu anda bir ekonomik teşvik planına ihtiyaç olmadığını söyledi. Merkel ayrıca hükümetinin koronavirüs salgınına yanıt olarak klasik teşvik önlemlerinden ziyade sorun yaşayan şirketlere likidite sağlamaya öncelik vereceğini söyledi. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte de, Avrupa Merkez Bankası'nı, Euro bölgesi ekonomisini koronavirüse karşı savunmak için sert adımlar atmaya çağırdı. Öte yandan, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Kovid-19'un meydana getirdiği ekonomik krizle mücadele etmek için 25 milyar avroluk AB yatırım fonu kuracaklarını açıkladı. ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ise Trump yönetimini tarafından koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin hafifletilmesi için hazırlanmaka olan teşvik paketinde ücretlerden alınan vergide rahatlatma yer alacağını söyledi. Pence ayrıca, Başkan Trump'ın KOBİ'lerin çalışanlarına ücretli izin verebilmelerine yardım etmek istediğini ifade etti.

 

Hafta başında Rusya’nın petrol arz kısıntısını kabul etmemesi ile Suudi Arabistan’ın petrol fiyatlarını düşürmesi ve üretimi artıracağını açıklamasıyla oluşan karşılıklı restleşmelerin ardından dün Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, ülkesinin petrol piyasalarına istikrar kazandırmak için OPEC ile birlikte hareket etme olasılığını gündemden düşürmediğini ve OPEC+ Grubu'nun bir sonraki toplantısının Mayıs ya da Haziran'da düzenleneceğini söylemişti. Fakat Suudi Arabistan’dan konuya ilişkin cevap gecikmedi. Suudi Arabistan, yeni OPEC+ görüşmesi düzenlenmesi önerisini de 'anlamsız' diye reddetti. OPEC+ üye ülkelerini mayıs-haziranda toplama fikrinin 'anlamsız' olduğunu söyleyen Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdülaziz bin Selman, yeni görüşmenin, üye ülkelerin koronavirüs krizine karşı koymakta yetersiz olduğunu göstereceğini iddia etti.

 

Bu sabah piyasalarda özellikle Trump’dan beklenen destek paketi açıklamasının gelmemesi nedeniyle yeniden satış eğilimlerinin oluştuğu gözleniyor. ABD’de vadelilerde SP500 %2,7 düşüş yaşarken, Asya borsalarında da ABD vadelileri kadar olmasa da Japonya Nikkei ve Hong Kong Hang Seng’de %1’e yakın düşüş gözleniyor. Çin endekslerinde ise nispeten yataya yakın hafif satış eğilimi göze çarpıyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.