Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-10 12:31:00

Dar kapsamlı işsizlik tanımının yetersizliği

Türkiye’de Mart ayında işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayında %14,1 iken 0,9 puan azalarak %13,2 olarak gerçekleşti. Bir önceki ay ile kıyaslandığında ise arındırılmamış işsizlik oranının 0,4 puan gerilediği görülmektedir. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı ise geçen yılın aynı ayına göre 0,9 puan azalarak, bir önceki aya göre ise 0,3 puan artarak %13 seviyesinde açıklandı. Arındırılmış verilere göre genç nüfusta işsizlik oranı %25 olurken; tarım dışı işsizlik ise %15,1 seviyesinde gerçekleşti.

Kıyaslanabilir dönemler olan Mart 2019 – Mart 2020’ye baktığımız zaman ilgili dönemler arasında işgücüne katılım oranında arındırılmış verilerle 4,4 puanlık düşüş olduğu görülmektedir. 2019’un benzer döneminde 32 milyon 699 bin kişi olan işgücü, Mart 2020’de 30 milyon 484 bin kişi olmuştur. İşgücüne katılım oranı ise %53,4’ten %49’a gerilemiştir. Yine mevsim etkilerinden arındırılmış verilere bakıldığında; istihdam oranı geçen yılın aynı dönemine göre 3,4 puan azalarak %42,6 olurken, mevsim etkilerinden arındırılmış istihdamda ise önceki aya göre 1 milyon 3 bin kişilik bir azalma söz konusudur. Bu dönemde, ekonomik faaliyete göre mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam verilerine göre; tarım sektöründe 21 bin kişi, sanayi sektöründe 85 bin kişi, inşaat sektöründe 202 bin kişi, hizmet sektöründe 694 bin kişi azaldı.

Hem anket döneminin yarısının Covid-19 öncesi döneme ait olması, hem de dar kapsamlı işsizlik tanımı nedeniyle işgücü piyasasındaki gerçek yansımaları görmüyoruz. Salgın sonrasında da, Mart ortasından itibaren ücretsiz izne çıkartılan çalışanların işsiz tanımına girmemesi itibariyle iş başında olmayanlar ile işsiz sayılanlar arasında önemli bir fark söz konusudur. Çoğu işten çıkarılan çalışanın da, işgücü piyasasındaki bozuk koşullardan dolayı iş aramıyor olması bu farkı büyütmektedir. Nisan ayından sonra devreye alınan istihdam koruyucu tedbirler de resmi işsizlik oranında fazla bir yükseliş olmamasında etkili olacaktır. Bu dönemde kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin desteği, işten çıkarmanın yasaklanması gibi tedbirler etkili olacaktır. Hazırlanan yeni istihdam kalkan paketi ile mevcut önlemlerin 3 ay daha genişletilecek olması da salgın etkilerini resmi rakamlarda görmeyecek olmamızda etkili olacaktır.

Manşet rakamlardaki durumun aksine, aslında işgücü piyasasında geçmişten gelen bozulmayı gösteren ayrıntılar da söz konusudur. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranında geçen aya göre artış olduğunu, aynı zamanda istihdama katılım oranı, tarım dışı işsizlik, genç işsizlik oranı gibi kalemlerde belirgin bozulma olduğu görülmektedir. Bu dönemde şirketlerin yeni istihdam stratejileri de yeni işe alımları olumsuz etkileyerek işgücü piyasasındaki büyümenin önünde en önemli set olacaktır.

Kaynak Tera Yatırım

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.