Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-06 07:41:00

Gözler petrol fiyatlarında olmaya devam edecek

Dünya’nın koronavirüs mücadelesi, artan hızla devam ediyor. Dünya’nın dört bir yanından Türkiye’de dahil olmak üzere aşı ve ilaç çalışmaları kapsamında haberler gelmeye devam ediyor. Avustralya’da bir ilacın hastalığın semptomlarını 48 saatte ortadan kaldırdığını belirten bir ilacın denendiğini açıkladı. Yurtiçinde de Ankara üniversitesinde virüsün izole edildiği ve aşı çalışması konusunda büyük bir aşama kaydedildiği belirtildi. Dünkü verilere göre Türkiye’de toplam vaka sayısı 27.934’e yükseldi. 76 kişi de hayatını kaybetti. Fakat ilerleyiş açısından grafiğin aşağı doğru yöneldiği gözleniyor. Test sayısı 20.000 üzerine çıktı. Test sayısı/vaka oranı, entübe hasta/ölüm oranı, vaka sayısı/ölüm oranında düşüşün devam ettiği gözleniyor.  ABD'de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 8 bin 500'ü geçti. Son 24 saatte 1340 kişi yeni tip koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirirken, vaka sayısı 334 bine ulaştı. Dünyada Kovid-19 salgınının etkili olduğu ülkeler listesinde İtalya’yı geçerek ikinci sıraya yerleşen İspanya’da vaka sayısı132 bine yaklaştı. Fakat Test sayılarının artmasına paralel, İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa'da ölüm sayısında gerileme olduğu gözleniyor.

 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, yeni tip koronavirüs salgınının tüm dünyada "2008 küresel mali krizinden çok daha kötü ve benzeri görülmemiş" ekonomik krize yol açtığını söyledi. Georgieva, Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde video konferans yoluyla düzenlenen basın toplantısına katıldı. IMF'nin 1 trilyon dolarlık finansal kapasitesini koronavirüsten etkilenen ülkeler için kullanmaya hazır oldukları mesajını veren Georgieva, şimdiye kadar 90'dan fazla ülkenin kendilerinden yardım talebinde bulunduğunu aktardı.

 

Dünya’nın korona virüsle birlikte yakından izlediği diğer gelişme olan petrol konusunda ise OPEC + ülkelerinin bugün yapılması beklenen toplantısı Moskova – Riyad arasındaki gerilim nedeniyle ertelendi. Petrol fiyatları konusundaki anlaşmazlığı sonlandırmayı hedefleyen toplantının 9 Nisan'a ertelendiğini belirtildi. Geçen hafta OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerin arasındaki toplantının 6 Nisan'da video konferans yoluyla yapılacağı açıklanmıştı. Suudi Arabistan ile Rusya Mart ayı başından beri üretim kısıntısı ve petrol fiyatları konusunda anlaşmazlık yaşarken, bu anlaşmazlık petrol fiyatlarının 18 yılın en düşük seviyelerine inmesine neden olmuştu. Yaşanan bu son gelişmeyle birlikte bu hafta petrol fiyatlarında oynaklık yine yüksek seyredebilir.

 

Geçen haftanın son işlem gününde ABD borsaları günü yeni tip koronavirüs salgını ve ekonomik etkilerine ilişkin endişelerin devam etmesiyle düşüşle tamamlandı. Avrupa’da da endeksler yine korona virüsün etkilerine bağlı olarak devam eden endişelerin etkisiyle günü negatif tarafta tamamladı. Bu hafta veri akışı bakımından daha sakin bir hafta olacak. Gözler ise petrol fiyatlarındaki oynaklık ve bu konuyla ilgili gelecek haber akışlarında olacak.

 

Bu sabah virüse bağlı ölüm ve yeni vaka sayılarının yavaşlamasıyla ABD vadelilerinin haftaya pozitif başlangıç yaptığı gözleniyor. Her üç endeksinde yazının yazıldığı sıralarda %3 civarında yükselişte hareket ediyor. DAX30 vadeli endeksi de %3’e yakın yükselirken Asya borsalarında Nikkei 225 ve Hang Seng’in de pozitif tarafta olduğu gözleniyor. İngiltere başbakanı Boris Johnson’ın hastaneye kaldırıldığı haberlerini ardından Sterlin’de Dolar’a karşı düşüş yaşanıyor. Petrol fiyatları toplantının ertelenmesiyle %1 kadar düşüş yaşıyor.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.