Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-08 11:28:00

DJI başarısının sırrını paylaşıyor

Bir süre öncesine kadar yalnızca keşif ve eğlence amaçlı kullanılan dronlar, uzun zamandır birçok farklı sektörde yerini aldı. Tüm dünyanın mücadele ettiği Covid-19 salgını ve Avustralya’daki orman yangınlarıyla mücadelede de etkin bir rol oynayan dronlar, ilerleyen dönemlerde hayatın diğer alanlarına da dahil olacak gibi görünüyor. Dünyanın önde gelen dron teknoloji şirketi DJI’ın da, dron üretim ve geliştirme alanında birçok farklı başarı hikayesi bulunuyor.

Yeni Hedef Kitle İçin Üretim

DJI, 2006 yılında o zamanlar öğrenci olan Frank Wang tarafından üniversitenin yurt odasında kuruldu.

DJI CEO’su Frank Wang 2015 yılında Forbes Dergisi’ne verdiği bir röportajda şirketin kuruluşuyla ilgili ‘’DJI’ı kurarken pazarın büyüklüğünün farkında değildim. Amacım yalnızca yeni bir ürün üretmek ve 10-20 kişiye iş imkanı sağlamaktı. Şimdi kocaman bir takımız’’ dedi.

İHA'lar o yıllarda komutları uçuş kontrolörünün komutlarından alıyor ve helikoptere iletiyordu. Bu, uçuşun kolay ve güvenilir olmasını sağlıyordu. Uçuş kontrolörü olmadan, bir RC helikopterini havada sabit tutmak için özel bir yeteneğe sahip olmak gerekiyordu. Bu sorunu çözmek amacıyla 21.yüzyılın çözümü olan DJI XP Uçuş Kontrol Cihazı üretildi. Cihaz sayesinde uçuş etkinlik ve güvenlik performansı da oldukça arttı.

2008 yılında ekibe katılan Peter Tao, “Pazardaki en büyük eksik dron kullanmayı bilmeyen meraklılara hitap eden ürünlerdi. Kolay kullanımlı İHA’ları üretmek fikrimiz böyle başladı” dedi.

Kullanıcı Dostu Yeni Bir Dron

Yeni dron kullanıcıları için uçuş kontrol cihazı bir noktada yeterli olmamaya başladı. Bu cihazın kullanıldığı minyatür helikopterlerin ağırlığı ve büyüklüğü insanların yakınlarında uçurulması halinde tehlike yaratabilecek boyuttaydı. DJI, bu ihtiyaçtan yola çıkarak daha hafif ve uzun uçuş kapasiteli bir insansız hava aracı tasarlamak için ilk adımı attı.

DJI, uzun süren araştırmaların sonucunda 2012 yılında son tüketiciye hitap eden ilk dron Phantom 1 modelini geliştirdi. Kompakt ve aerodinamik bir tasarıma sahip Phantom 1’in kullanım kolaylığı ve erişilebilir olması son tüketiciler için yepyeni bir dron pazarının ortaya çıkmasını sağladı.

DJI ekibi, o yıllarda uçuş sistemine entegre edilemeyen kamera sorununa yönelik profesyonel kamera sabitleyicisi olan Zenmuse motorlu gimbal üretti. DJI AR-GE ekibi serinin ikinci ürünü olan Phantom 2 Vision + 'ı, DJI’ın ilk gimbal kamerasıyla birlikte tanıttı. Böylece kullanıcılar üç eksenli sabitleme ve kamera kontrolüyle havadan profesyonel çekimler yapabilmenin yanı sıra DJI mobil uygulaması olan Vision ile tüm görüntüleri canlı olarak izleyebilme imkanı da elde ettiler.

Dronların Farklı Sektörlerde Kullanılması

Phantom serisinin dron pazarına girmesiyle birlikte, farklı sektörler için de yeni bir kullanım alanı oluştu. Emlakçılardan düğün fotoğrafçılarına pek çok sektörde dronların kullanılmasının yanı sıra, hobi olarak ilgilenenler de artmaya başladı. Havadan çekim için helikopter kiralamak yerine dronların kullanılması maliyetleri düşürdü. Havadan yapılan çekimler sinema sektörüne yeni bir soluk getirdi.

DJI, 2015 yılında Standart, Gelişmiş ve Profesyonel olmak üzere 3 farklı versiyona sahip Phantom 3'ü tanıttı. Tamamen kullanıcıların isteklerine uygun olarak oluşturulan bu üç versiyonla DJI drone pazarı ve endüstrisindeki yerini sağlamlaştırdı.

İyilik Dronları

Dronlar birçok sektörde kullanılmasının yanı sıra, hayatta insanların karşı karşıya kaldığı zorluklarla mücadelede de önemli rol oynuyor. 2020 yılında Avustralya'yı tahrip eden orman yangınlarından sonra COVID-19 salgını dünyanın dört bir yanında hayatın akışını değiştirdi.

Queensland Teknoloji Üniversitesi'ndeki araştırmacılar; Avustralya’daki orman yangınlarında etkilenen koalaların arama kurtarma çalışmalarında da dronlardan yararlandı. DJI Zenmuse XT2 termal kamera sayesinde,araştırma ekibi ağaçlarda gizlenen koalaları daha kolay ve hızlı bir şekilde tespit etmeyi başardı.

İçinde bulunduğumuz küresel pandemi koşullarında ve enfekte alanlarla teması minimuma indirmenin elzem olduğu günlerde, dronlar tüm dünyada ilaç ve tıbbi malzeme teslimatında da kullanılıyor.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.