Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-10-21 09:56:00

Günlük Stateji Bülteni

BIST100 endeksi Cuma günkü işlemleri %3,71 oranında yükseliş ile 98.415 puandan tamamladı. Endeksin günlük hareket bandı 98.002-98.730 aralığında gerçekleşti. Bankacılık endeksi %5,72, Sınai endeksi %2,76 oranlarında artı ile günü kapattı. Haftaya Türkiye’nin Suriye’ye düzenlediği Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle ABD’nin Türkiye’ye yaptırım getirmesi nedeniyle hafta içinde endeks 93.000’e kadar geri çekildi. Cuma günü ise Suriye’deki harekât ile ilgili ateşkes yapılması ile sert yükseliş yaşandı. Küresel borsalarda ise Brexit ile ilgili gelişmeler, ABD Şirketlerinin karları ile ekonomik veriler ve ticaret müzakereleri izlendi. ABD’de son açıklanan ekonomik veriler ardından ay sonunda yapılacak olan Fed toplantısında faiz indirim ihtimali yükseldi.

Yeni haftada yurtiçinde Suriye ile ilgili gelişmeler ve 24 Ekim’de yapılacak olan Merkez Bankası (TCMB) PPK Faiz Kararı Toplantısı takip edilecek. Son günlerde yaşanan jeopolitik riskler nedeniyle TCMB’den daha temkinli bir faiz indirimi gelebilir. Piyasada 100 baz puan indirim beklenmektedir. Küresel borsaların çoğunlukla alıcılı seyrettiği günde BIST100 endeksinin güne pozitif bir görüntü ile başlamasını beklemekteyiz.

Veri gündemi: Küresel piyasalarda veri gündemi bugün sakin. Japonya’da Dış Ticaret Dengesi ile Almanya ÜFE verisi izlenecek.

Şirket Haberlerleri

  • Alarko (ALGYO, Pozitif): Sermaye Piyasası Kurulu' nun Seri III, No : 48.1 sayılı Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliği uyarınca, Şirket portföyünde yer alan Fethiye Hillside Beach Club Tatil Köyü taşınmazının üst hakkı (kesin izin) süre uzatımının tapuya tescili nedeniyle hazırlatılan Ekspertiz Değerleme Raporuna göre taşınmaısn piyasa değeri KDV Hariç 578.000.000 TL olarak açıklanmıştır. Bu taşınmazsın daha önce yapılan değerleme raporunda piyasa değeri 361.000.000 TL olarak açıklanmıştı.
  • Trakya Cam (TRKCM): Grubun yatırım harcamalarının finansmanı ve işletme sermayesi gereksinimlerini karşılamak amacıyla, şirket Trakya Cam Sanayii A.Ş. garantörlüğünde ve Bank of America önderliğinde toplam 200 milyon Euro tutarında sendikasyon kredisi imzalamıştır. Kredinin 175 milyon Euro'luk 3 yıl vadeli kısmının maliyeti Euribor+%2,65 olurken, 25 Milyon Euro tutarındaki diliminin maliyeti Euribor+%2,95 seviyesinde gerçekleştirmiştir.
  • Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB): Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Kurumsal Yönetim İlkelerine uygun olarak derecelendirme yapmak üzere faaliyet izni bulunan SAHA Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. (SAHA) tarafından yapılan inceleme sonucunda, 18.10.2019 tarihi itibariyle Bankamızın Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu %95,42'den (10 üzerinden 9,54) %95,58'e (10 üzerinden 9,56) yükseltilmiştir

Ekonomi Haberleri

  • AB'den ABD'ye misilleme tehdidi. Avrupa Birliği (AB), ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden dolayı bugün uygulamaya başladığı ilave gümrük vergileri kararına karşı misilleme yapılacağını bildirdi. AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD'nin Airbus'a sağlanan yasa dışı desteklemelerden ötürü AB ürünlerine 7,5 milyar dolar ilave gümrük vergileri uygulamaya başlamasının ardından açıklamada bulundu. ABD'nin AB ürünlerine ilave gümrük vergileri uygulamayı tercih etmesini üzüntüyle karşıladıklarını ifade eden Malmström, "ABD'nin adımı bize Boeing davasında zamanı gelince kendi gümrük vergilerimizi uygulamak dışında bir alternatif bırakmıyor." değerlendirmesini yaptı. Malmström, söz konusu ticari misillemelerin entegre arz zincirine sahip olan havacılık sektörü ile birlikte çeşitli alanları zarara uğratacağına dikkati çekerek,"Uzun vadede karşılıklı biçimde gümrük vergileri koymak hiçbirimizin çıkarına olmaz." diye konuştu.(Bloomberg)
  • Erdoğan: Bize verilen söz yerine getirilmezse Barış Pınarı Harekatı kaldığı yerden sürecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Amerika 120 saatilik sürenin sona erdiği salı akşamına kadar bize verdiği sözleri tutabilirse güvenli bölge konusu çözülmüş olacaktır ama bu söz bilaistisna yerine getirilmemiş olursa 120'nci saatin sona erdiği dakika, Barış Pınarı Harekatımız kaldığı yerden çok daha kararlı bir şekilde devam edecektir." dedi.(Bloomberg
  • Eylül'de kurulan ve kapanan şirket sayısı arttı. Türkiye'de eylülde 7 bin 805 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirildi. Buna göre, eylülde bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 45,18, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 43,72, kooperatif sayısı yüzde 22,47 arttı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 20,73, kooperatif sayısı yüzde 47,83, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 28,98 artış gösterdi. Eylülde geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 21,62, kooperatif sayısı 65,15 artarken, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 7,51 azaldı. Bu dönemde kapanan şirket sayısı yüzde 4,95, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 17,33 artarken, kooperatif sayısında yüzde 6,85 düşüş gözlendi (Bloomberg)
  • Bazı dokuma ürünlerinin ithalatına ilave gümrük vergisi. İthalat Rejimi Kararına Ek Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, aralarında gaz mensucat, tüller ve diğer mensucat, dokunmuş kurdeleler, etiketler, markalar, parça halinde kordon, saçak, ponpon, metal veya metalize ipliklerden mensucat, işlemeler ve kapitoneli mensucatın da olduğu ürünlerin ithalatında uygulanacak ilave gümrük vergisi oranları belirlendi.
  • Çin ekonomisi yavaşlamasını sürdürdü. Çin’in ekonomik büyümesi üçüncü çeyrekte yurt içinde zayıf talep ve ticaret savaşının ihracatı zayıflatmasıyla yavaşladı. Böyelikle Çin ekonomisi 2009'dan bu yana ilk kez resesyona girme eşiğinde olan küresel ekonomiye fazla bir destek sağlayamadı. Gayrısafi yurtiçi hasıla yıllık bazda Haziran-Eylül döneminde yüzde 6.1’lik beklentinin hafif altında kalarak yüzde 6 artış gösterdi. Bu 1990'lardan bu yana en düşük büyüme hızını işaret ediyor. Yukarı yönde ise, sanayi üretimi önceye göre iyileşirken, perakende satışlar gücünü korudu. Ancak yatırım büyümesi endişe kaynağı olarak kalmaya devam etti. Sanayi üretimi Eylül’de yüzde 5.8, perakende satışlar ise, yüzde 7.8 artarken, sabit sermaye yatırımları yılın ilk dokuz ayında yüzde 5.4 yükseldi. Beklenti yüzde 5.5 artması yönündeydi.(Bloomberg
  • İngiliz parlamentosu "Brexit" oylamasını erteledi. İngiltere Başbakan Boris Johnson'ın, Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yeni Brexit anlaşmasının oylaması ertelendi. İngiltere Parlamentosu, 37 yıl sonra ilk kez bir cumartesi günü toplanarak yeni Brexit anlaşmasını görüştü. Görüşmelerin ardından Avam Kamarası Başkanı John Bercow'ın kararıyla önce bir değişiklik önergesi oylandı.
  • Yolcuların yüzde 22'si İstanbul Havalimanı'ndan taşındı. Bu yılın ocak-eylül döneminde Türkiye merkezli icra edilen geliş-gidiş seferleriyle taşınan yolcuların yüzde 22'si İstanbul Havalimanı'nı kullandı. AA muhabirinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü verilerinden derlediği bilgiye göre, İstanbul Havalimanı'nda 9 aylık dönemde, iç hatta 8 milyon 716 bin 822, dış hatta ise 26 milyon 858 bin 68 yolcu seyahat etti. Bu dönemde 35 milyon 574 bin 890 yolcunun ağırlandığı havalimanından toplam 222 bin 435 iç ve dış uçuşu icra edildi. Uçuşların 56 bin 324'i iç hatta, 166 bin 111'i dış hatta yapıldı. Dokuz ayda, 161 milyon 259 bin 453 kişinin seyahat ettiği Türkiye'deki tüm havalimanlarında ağırlanan yolcuların yüzde 22'sinin İstanbul Havalimanı'nı kullandığı belirlendi. Türkiye'deki havalimanlarından bu dönemde 1 milyon 191 bin 417 iç ve dış hat seferi yapıldı. Bu seferlerin yüzde 18'i İstanbul Havalimanı merkezli olarak icra edildi. Bu yılın ocak-eylül döneminde, İstanbul Havalimanı merkezli gidiş-geliş seferleriyle toplam 405 bin 321 ton bagaj, karga ve posta yükü taşındı. Yükün 64 bin 358'ü iç hat, 340 bin 963'ü ise dış hattaki seferlerle nakledildi.
  • Enflasyon beklentisi yüzde 12,69'a indi. Merkez Bankası Ekim ayına ilişkin 'Beklenti Anketi' sonuçlarını açıkladı. Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 13,96 iken, bu anket döneminde yüzde 12,69'a geriledi.12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 12,21 iken, bu anket döneminde yüzde 11,18 oldu. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 10,17 ve yüzde 9,76 olarak gerçekleşti. 2019 yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi bir önceki anket döneminde 6,00 TL iken, bu anket döneminde 6,05 TL'ye yükseldi. 12 ay sonrası döviz kuru beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 6,35 TL ve 6,41 TL olarak gerçekleşti. Cari işlemler açığı beklentisi, bir önceki anket döneminde 5,9 milyar ABD Doları iken, bu anket döneminde 0,9 milyar ABD Doları oldu. 2020 yılı cari işlemler açığı beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla 16,3 milyar ABD Doları ve 12,8 milyar ABD Doları olarak gerçekleşti.(Dünya Gazetesi)
  • Otomobil ve hafif ticaride %100 artış beklentisi. Otomobil ve hafif ticari araç satışları hızlandı. Kamu bankalarının yerli üretim olan araçlara yönelik düşük faizli kredi kampanyasının 1 Ekim’de devreye girmesi ve ardından diğer bazı bankalar ile markaların da kampanyalarını artırması etkili oldu, showroom trafiği ekimde hızlandı. Sektör temsilcileri, bu ay satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 100 artış öngörüyor. Kur krizinin yaşandığı 2018 yılı Ağustos ayından bu yana kesintisiz daralan otomotiv pazarı yeniden hareketlenmiş, kamu bankalarının düşük faizli kredi kararının tetiklediği talep artışının, filo yenileme ve mevsimsel etkenlerle desteklenmesi showroom'lara ciddi hareketlilik getirmişti. Taşıt kredilerinde kampanya henüz başlamadan satışlara pozitif yansıdı, eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları 41 bin 992 adetle, 2018’in aynı dönemine göre yüzde 82 arttı. Bu artış ekim ayında da devam etti. Her ne kadar Suriye’ye yönelik Barış Pınarı Harekatı’nın satışlar birkaç gün süreyle yavaşlasa da sektör temsilcileri, bu etkinin sınırlı kaldığını ve satışların ay sonunda 40 bin adedi aşacağını öngörüyor. Bu rakam Ekim 2018’deki 21 bin adet olan otomobil ve hafif ticari pazarı ile karşılaştırıldığında satışlarda yüzde 100 artış anlamına geliyor. Yıl sonunda ise pazarın 450 bini aşması bekleniyor.(Dünya Gazetesi)

Sevgül DÜZGÜN

Araştırma Müdürü

PİRAMİT MENKUL KIYMETLER A.Ş.

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.