Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-03 08:38:00

Merkez Bankaları destekleriyle borsalar yükselişte

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre dün itibariyle teyit edilmiş koronavirüs vakası sayısı sadece 125 artarak 80.151'e yükseldi. Önceki gün de sadece 202 yeni vaka tespit edilmişti. Koronovirüs salgınının başladığı yer olan Hubei'de 1 Mart'ta196 ve dün 114 yeni koronavirüs vakası tespit edildi. Wuhan'daki yeni vaka sayısı ise 193'den 111'e indi. Çin'de dün 31 kişi daha koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. 1 Mart'ta ise 42 kişi yaşamını yitirmişti.

ABD Hazine Bakanlığı Sözcüsü, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının bugün telekonferans yolu ile bir araya geleceklerini bildirdi. Sözcü, G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının yayılmakta olan koronavirüs salgını ve ekonomik etkileri ile başa çıkmak için alınacak tedbirleri tartışacaklarını ifade etti. Verilen bilgiye göre telekonferansa ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Fed Başkanı Jerome Powell liderlik edecek. Konuya yakın kaynakların verdikleri bilgilere göre ise G7 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları telekonferansı Türkiye saati ile 15.00'da başlayacak.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Banka'nın koronavirüs salgınının etkileri ile mücadele için "uyun ve hedefli tedbirler" almaya hazır olduğunu söyledi. "Gerekli ve risklerle orantılı olmak üzere uygun ve hedefli tedbirler almaya hazırız" diye konuşan Lagarde, "Koronavirüs salgını ekonomik görünüm ve finansal piyasaların çalışması için riskler oluşturan hızlı gelişen bir durum" dedi. Piyasalar hali hazırda ECB'nin 12 Mart'ta yapacağı Yönetim Konseyi toplantısında faiz oranını 10 baz puan düşürmesi olasılığını yüzde 100 olarak fiyatlıyorlar.

Türkiye İstatistik Kurumu bugün 10:00’da Şubat ayına ilişkin TÜFE ve Yİ-ÜFE verilerini açıklayacak. Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin medyan beklentisi TÜFE’de yıllık %12,60 artış yaşanacağı yönünde. Aylık beklenti ise %0,65 olarak tahmin edildi. Birçok ekonomist baz etkisi ile TÜFE’nin Mart’ta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak düşeceğini tahmin etmişti. Bu yüzden Şubat enflasyonunda TCMB politikasını değiştirebilecek bir sürpriz beklenmiyor. TCMB Başkanı Murat Uysal, geçtiğimiz hafta Bursa’da gerçekleştirdiği sunumda “Enflasyonun bir süre mevcut seviyelerde yatay seyrettikten sonra yıl sonu tahminimize doğru kademeli bir şekilde gerileyeceğini düşünüyoruz” açıklamasını yapmıştı. Tahminler Şubat’ta enflasyonun yükseliş ivmesini koruyacağına işaret etse de TCMB politikasında “beklenen enflasyona göre reel pozitif getiri” anlayışı öne çıkmıştı. Bu doğrultuda analistler de önemli bir şok yaşanmaması durumunda TCMB’nin gevşeme çizgisini koruyacağını düşünüyor.

Merkez bankalarının koordineli açıklamalarıyla Pazartesi günü risk iştahı artan yatırımcılar yavaş yavaş somut adımları görmek istiyor. Koronavirüs vakalarının küresel çapta 90 bini aşması, New York, Brüksel ve Berlin’de ilk vakaların görülmesiyle birlikte yatırımcılar bugün daha temkinli. Pazartesi gününü %4,6 yükselişle kapatan S&P 500 endeksinde bugün vadeliler yatay seyrediyor. Asya’da ise Japonya haricinde yükselişler hakim. Japon Topix %1 düşüyor. Çin Şanghay, Güney Kore Kospi ise %1,5 yükseliş kaydediyor. Avustralya Merkez Bankası’nın faiz indirimine rağmen Avustralya dolarının değer kazanması yatırımcıların merkez bankalarında daha büyük ölçekli adımlar beklediğini gösteriyor. Güvenli limanlarda da ralli sürüyor. Japon yeni dolara karşı %0,5 yükselişte. ABD 10 yıllık tahvil getirisi dört baz puan gerileyerek %1,12’ye düştü. Altının onsu ise %0,6 yükseldi. Son dönemde jeopolitik haberler ve koronavirüse bağlı küresel piyasa hareketlerinden etkilenen lira enflasyon verisi öncesi yatay seyrediyor. Dolar/TL 6,1780’den işlem görüyor.

Kaynak:
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.