Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-01-21 15:04:00

Endekste yıl içi olası direnç seviyeleri

Yeni yıla küresel risklerin arttığı bir ortamda girilmiş olsa da gerginliklerin çabuk yatışması piyasalarda risk iştahını artırdı. 2019 yılının son çeyreğinde yukarı yönlü hareketi momentum kazanan BİST 100 endeksinin yeni yılın ilk ayında üst üste rekor tazelediğini izliyoruz. En son 2018 Ocak ayı sonunda en rekor seviyelerini görürken, dün gün içerisinde 122,926 seviyelerini görerek kendi rekorunu kırdı.

Hacimli Yükseliyor

Son dönemde endekste görülen hızlı yükseliş bir taraftan yatırımcıları cezbederken bir taraftan da olası kar realizasyonlarına karşı yatırımcıları temkinli olmaya itiyor. Yine de endekte yaşanan sert yükselişin hacimli olduğu dikkat çekiyor. Piyasalarda yaşanan iyimser hava ve borsaya olan etkisi endeksteki hareketin hacimli yükselmesindeki temel sebeplerden bir tanesi. Yeni yılda hacim olarak da rekor kıran BİST 100 endeksinde 9 Ocak’ta yaklaşık 16,4 milyar TL işlem hacim gerçekleşirken, geçtiğimiz hafta işlem hacmi 17 milyar TL’ye yaklaştı.

Yeni Halka Arzlar ve Sermaye Artırımları

2019 yılında 8 şirket ilk kez halka arz olmuştu. Yeni yılda da yeni halka arz haberleri gündeme gelmeye başladı. Yıl içerisinde gelecek yeni halka arzlar endeksi yukarı yönde destekleyici nitelikte etkide bulunabilir. Geçtiğimiz yılın tamamında toplam 3 şirket bedelli sermaye artırımı için SPK’ya başvururken, 2020 yılının ilk ayı bitemeden 3 şirket bedelli sermeye artırımı için SPK’ya başvurdu, 1 şirket ise bedelli sermaye artırımına yönelik yönetim kurulu kararı aldı. Bedelli sermaye artırımları şirketlerin finansal yapılarını güçlendirici nitelikte olduğundan yeni yılda yapılacak bedelli sermaye artırımları borsa tarafına olumlu yansıyabilir.

Küresel Şartlar Bizim Lehimize

Hem ABD hem İngiltere’de enflasyon verilerinin beklentileri karşılayamaması gelişmiş ülke piyasalarına yönelik resesyon beklentilerini artırırken, 2020 yılı için FED ve BoE tarafından faiz indiriminin çok uzak olduğu haberlerinin gelmesi gözlerin gelişen ülke piyasalarına çevrilmesine neden oldu. 2019 yılının ilk iki çeyreğinde negatif büyüme gösteren Türkiye ekonomisi için 2019 üçüncü çeyrek büyümesinin pozitif gelmesi ve 2020 yılında büyüme beklentilerinin yüzde 4’ün üzerinde tahmin edilmesi borsada yıl içerisinde iyimser havayı destekleyebilir. Ülke risk primi CDS’in de hızla aşağıya inmesi Türkiye piyasalarında olumlu karşılanan bir başka etken.

2020 Yılı İçin BİST 100 Endeksi Olası Direnç Seviyeleri

126,392 / 130,749 / 138,573

Kaynak: InvestAZ
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.