Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-02 14:20:00

Haftanın öne çıkan gelişmeleri

 

ABD

“Tarım Dışı İstihdam Verisi”

Fed’in veri odaklı para politikası kararlarında önemli bir sinyal etkisine sahip tarım dışı istihdam verisi 6 Mart Cuma günü açıklanacaktır. 5 yıllık ortalama son dönemde bir miktar ivme kaybederek 200K seviyesinden 194K seviyesine gerilemiştir. Veri ABD ekonomisinden güçlü istihdam artışının devam ettiğini net olarak teyit etmektedir. Bu sefer veri açıklandığında etkisinin virüs kaynaklı algıya bağlı sınırlı kalması beklenebilir.

 

“ADP Tarım Dışı İstihdam Değişimi”

Cuma günü açıklanacak istihdam rakamları öncesi öne çıkması beklenen verilerden biri de hafta ortasında açıklanacak ADP tarım dışı istihdam değişimi olacak. Veri Haziran ayından bu yana 200 bin barajı üzerine artışı işaret edemezken Aralık 19 ve Ocak 20 dönemlerinden 200 bin üzerinde kalıcılık öne çıkmaktadır. Ocak ayına ilişkin veri 291 bin olarak açıklanmıştı.

“Kanada Merkez Bankası Para Politikası Beyanatı”

Kanada Merkez Bankası faiz kararını 4 Mart Çarşamba günü açıklayacaktır. Banka’nın %1,75 seviyesinde olan politika faizinden herhangi bir değişiklik yapılması beklenmemektedir. Banka %1,75 faiz oranına 2019 yılından beri devam ederken, güvercin duruşu ön plana çıkmaktadır. Faiz kararı sonrasında 5 Mart Perşembe günü Başkan Poloz’un yapacağı konuşma önemli olabilir.

TÜRKİYE

“Şubat Enflasyon Verisi”

TÜİK, Şubat ayına ilişkin enflasyon verilerini 3 Mart Salı günü saat 10.00’da açıklayacaktır. GCM Yatırım Araştırma Departmanı olarak beklentimiz aylık bazda %1,10 yıllık %13,20 seviyelerinde gerçeklemesi yönündedir. Enflasyon dinamiklerinde öne çıkan iyileşme, Başkan Uysal’ın vurguladığı şekilde ilk çeyrekte yüksek kalmaya devam edebilecekken, %11,50 seviyesinde dengelenmesi referansı takip edilebilir. Yılın kalanında kademeli tek haneye ulaşma potansiyeli ve buna bağlı para politikasının şekillendirileceği referansı önemli olmaktadır.

ASYA

“Avustralya Merkez Bankası Para Politikası Beyanatı”

Avustralya Merkez Bankası RBA, hedefin altında seyreden enflasyon ve zayıflayan büyüme rakamları eşliğinde 2019 yılı içinde 3 kez faiz indirimi yaparak politika faizini 1,50%’den 0,75%’e getirdi. Ekim 2019 döneminden itibaren banka politika faizini sabit bırakmaktadır. Mart toplantısı içinde herhangi bir değişiklik beklenmemektedir.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi / OPEC Toplantısı / Türkiye Enflasyon /

Çin PMI / BoC ve RBA Faiz Kararları

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1,00 Seviyesi Üzerinde Kalıcı Olacak  (Mı)?

Haftanın Konuşmaları

5 Mart Perşembe Saat 20.45 Kanada Merkez bankası Başkanı Poloz

Panik ve Tahvil Dinamikleri…

Corona virüsü kaynaklı panik fiyatlaması sürerken, güncel durumda ölü sayısı 3044 – vaka sayısı 89005 kişiye ulaşmıştır. Biyolojik belirsizliğe karşı Fed devreye girmeye hazırlanırken, Başkan Powell gerekeni yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Durum farklı bir boyut olarak Fed önderliğinde faiz indirim döngüsünün başlanarak ekonomik aktiviteyi desteklemek ana senaryo olarak devreye girmektedir. Fed için 2 adet faiz indirimi çok güçlü ihtimal olurken, ECB tarafında 1 adet faiz indirimi fiyatlamalara dâhil olmaktadır. Konuya ilişkin hazırladığımız raporumuzu okumak için tıklayınız.

Fed faiz indirim döngüsü olası senaryosu ile iyimser tarafta bırakılmaya çalışılırken, virüs haber akışını takip edeceğiz.

Bu noktada ABD 10 yıllık tahvil faizinin hareketi referans olacaktır. Kısa sürede %1,0283 düşük seviyesine gerileyen tahvil faizinde ana soru %1 üzerinde kalıcı olacak mı olmayacak mı olacaktır. Yeni fiyatlama dinamikleri için faizin %1 ve altına geçmesi gerekebilir bu durum fiyatlama dinamiklerinden panik havasının ötesine geçmesini tetikleyebilir.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.