Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-10 10:02:00

Mini Ralli

ABD’de FED'in önlemler zinciri operasyonu durmadan devam ediyor. Dün de maddi olarak zorda olan eyaletlere, KOBİlere salgın boyunca 2.3 trilyon dolar tutarında destek operayonunu duyurdu. Alımlarda “BB” kredi notu seviyesine kadar inecek olması dikkat çekti. Açıklama sonrasında piyasalar son 8 gündür devam eden ralliyi sürdürdü. Böylece ABD borsaları bugün kapalı olmasına rağmen son 46 seneenin en iyi haftalık getirisini yakaladı.

 

OPEC, 6 Mart'ta Viyana toplantısında dünya ekonomisinin % 2.4 büyüyeceğini öngörmüştü. 1 ay sonra dünkü toplantıda dünyanın % 1.1 küçüleceğini öngördüklerini açıkladılar.  Bu yüzden,  düşük petrol talebi ve hızla artan arz fazlası nedeniyle (kendi hesaplarına göre yılın ikinci çeyreğinde günlük 12,7 milyon varillik arz fazlası oluşabilirmiş) küresel petrol stok kapasitesinin mayıs ayı içinde dolabileceği uyarısında bulundular. Rusya'nın da dahil olduğu OPEC dışı ham petrol üreticisi ülkelerin enerji bakanları dün kademeli azaltım/artırımda anlaştı. Buna göre Mayıs-Haziran 10 milyon varil kısılırken, yılın ikinci yarısında 8 milyon kısılacak. 2021 de ise 6 milyon varil kısılacak. Bugün de işe dünyanın geri kalanı katılacak. G20 Enerji Bakanları (Norveç de petrol üreticisi olduğundan G20 üyesi olmadığı halde eklenecek) bugün konuyu görüşecekler.

 

TCMB verilerine göre; dövizdeki yükseliş ve salgının yarattığı nakit ihtiyacı nedeniyle yabancı para ve altın hesaplarında çözülmenin sürdüğü görülmekte. 3 Nisan haftasında YP mevduatları 3.7 milyar dolar azalırken bunun 2.2 milyar dolar karşılığı (1.1 milyarı Euro, 0.5 milyarı dolar ve 0.5 milyarı dolar) gerçek kişiler, 1.1 milyar doları tüzel kişilerden olmuştur.

 

Borsa İstanbul pay piyasasında 20 milyar TL civarında günlük hacimler olurken açığa satışın yasaklaması sonrasında 10-15 milyar TL arasında hacim oluyordu. Dün ilk kez 20 milyar TL hacim barajı geçildi. Yani piyasa açığa satış olmadan 20 milyar TL hacmi yapacak kadar canlandı. BIST 100 son 8 günün 7 sinde yükselerek global ralliye katılmış oldu. Bugün ve pazartesi Avrupa kapalı olacak. O yüzden sakin bir gün bekleyebiliriz.

 

STRATEJI

BIST100 en düşük 82 bini görmüştü. FED kararı sonrası başlayan yükseliş hareketinde ise 92 bin görüldü ama 88 bine gevşedi. Şimdi 96 bine ulaştı. Yurtdışına paralel seyrin devamının gelebileceği görüşündeyiz.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.