Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-20 13:15:00

IFO verilerini takip edeceğiz

“HAFTANIN ÖNE ÇIKAN GELİŞMELERİ”

AVRUPA

“BoE İndirimlerine Devam Edecek Mi?”

Corona virüsü kaynaklı ekonomiler durma noktasına gelirken, merkez bankaları acil faiz indirimleri ile finansal sistemi desteklemeye devam etmektedir. İngiltere Merkez Bankası (BoE) acil toplantılar ile politika faizini %0,10 seviyesine çekerek sıfır seviyesine yaklaştırmıştır. 26 Mart planlı toplantıda tekrar bir faiz indirim hamlesi gelebilir. Bu noktada düşük faizlerin ekonomik aktiviteyi virüs ortamında ne kadar destekleyebileceği sorusu ortaya çıkmaktadır.

“IFO Verilerini Takip Edeceğiz”

Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya için, IFO Ekonomik Araştırma Enstitüsü (IFO – Information and Forschung – Institute for Economic Research) tarafından yaklaşık 7 bin işletmeye yapılan bir anket sonucunda hazırlanan iş ortamı endeksi, küresel piyasaların yakından izlediği ekonomik göstergeler arasında yer almaktadır. Mart ayında 87,7 seviyesinde açıklanan endeks bir önceki aya göre artış göstermiştir.

IFO iş ortamı göstergesinin Mart ayında beklentinin üzerinde açıklanması halinde Euro’da yukarı yönlü hareketler izlenebilecekken, öngörülenin altında kalacak rakamlar, kıtanın ortak para biriminde kayıplara neden olabilir.

PİYASANIN ROTASI

Haftanın Makro Teması

ABD Büyüme / Almanya IFO / BoE Faiz Kararı

Haftanın Stratejisi

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi %1 Seviyesi Üzerinde Kalıcı Olacak  (Mı)?

Salgın Dünya’yı Durdurdu…

Corona virüsü Çin’de yavaşlarken, yeni merkez üssü olarak Avrupa’yı kasıp kavurmaktadır. İtalya, İspanya ve Almanya virüsün negatif etkisi altında çare ararken, geç uygulanan karantinanın ve virüsü önemsememenin sonuçlarına katlanmak zorunda kalmaktadır. Küresel çapta virüs kaynaklı vaka sayısı 239173 – tedaviye pozitif cevap veren 87176 – ölü sayısı 9911 kişiye ulaşmıştır. Dünya’yı esir alan bu virüse karşı aşı veya tedavi konusunda henüz istenilen somut adımlar atılamamıştır.

 

Virüse karşı biyolojik çözüm bulanamazken, finansal çözüm olarak merkez bankaları devreye girerek bol likidite ile piyasaları desteklemektedir. Yaygın karantinalar nedeni ile ekonomik ani durma noktasına geldiğinden hane halkının harcamasını teşvik etmek adına harcama çekleri, zor durumdaki şirketlerden hisse senetleri satın alınması gibi radikal önlemler devreye alınmaktadır. Özetle virüs ekonomik aktiviteye kısa sürede düzelebilecek ötesinde bir hasar vermiştir.

Finansal piyasalar bol likidite destekleri ile virüsün etkilerini unutmaya çalışırken dip arayışı sürmektedir. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1 üzerinde kalıcı olurken, altın $1500 üzerinde kalma çabasını sürdürmektedir.

Türkiye’de virüsü karşı önemli destek paketleri açıklanırken, vaka sayısı 359 – ölü sayısı 4 kişiye ulaşmıştır.

Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.