Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-02-13 08:34:00

Riskli varlıklarda coşku var devamı gelebilir

Çin’de koronavirüsün teşhisine yönelik yöntem değişikliği vaka sayısında önemli bir artışla sonuçlandı. Yeni yöntemle yapılan revizyon, vaka sayısını 14.840 adet artırarak neredeyse 50.000’e çıkardı. 14.840 yeni vakanın 13.332’si yeni CT taramalarıyla ortaya çıkarıldı. Virüsün yayılma merkezi olan Hubei’de 242 ölüm daha gerçekleşirken Çin’de virüs kaynaklı ölüm sayısı 1.355’e yükseldi. Çin ise virüsle mücadele eforlarını hızlandırıyor. Ülke, ordu mensubu 2.600 tıp personelini Wuhan’a gönderirken Hubei’deki kriz yönetiminde görevli üst düzey yetkililerini de değiştirdi. Dev teknoloji firmalarının art arda çekildiklerini açıkladıkları Barcelona’daki Mobil Dünya Kongresi de virüs korkusu nedeniyle iptal edildi. Çin’den ABD’ye Dışişleri Bakanlığı uçağı ile getirilen bir Amerikalı’da virüs teşhis edildi ve böylece ABD’deki vaka sayısı 14’e çıktı. Daha önce Çin uçuşlarını donduran United Airlines ise bu kararını 24 Nisan’a kadar uzattı.

 

İdlib’deki kriz Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkileri gererken Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerde yakınlaşma yarattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esad güçlerinin Şubat sonuna kadar Soçi muhtırası sınırları dışına çıkartılacağını ve askerlere zarar gelirse Esad güçlerini her yerde vuracaklarını söylemesinin ardından Rusya, İdlib’deki anlaşmalara uyulmadığını öne sürerek ilk kez Türkiye’ye doğrudan suçlama yöneltti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, İdlib’deki tansiyonun limitlerine ulaştığını belirterek, “Durumdaki bozulmanın gerekçesi olarak Türkiye’nin kronik bir şekilde yükümlülüklerini yerine getirmemesini görüyoruz” dedi. Rusya Savunma Bakanlığı ise yaptığı yazılı açıklamada “Türkiye-Suriye sınırından silah ve mühimmat sevkiyatının yanı sıra Türk zırhlı araçları ve askerlerinin geçişiyle durum ciddi bir şekilde ağırlaştı” ifadeleri kullanıldı. Türkiye, Rusya gerginliği artarken ABD’de ise Türkiye’den yana duruş benimsiyor. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey “NATO müttefiki olarak nasıl yardımcı olabileceğimizi araştırıyoruz. Bu konuda istihbarat paylaşımı olsun, ekipman transferleri de son derece önemli. Bunlar da iyi çalışmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı. Bu arada ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Washington ve Ankara’nın NATO ve ABD’nin İdlib’de daha somut adımlar atması gerektiği yönünde bir  anlaşmaya varmadığını belirtti.

 

Çin’in yeni metodolojisi ile koronavirüs vaka sayısında yaşanan sıçrama ve virüsle mücadelede üst düzey yöneticilerinin değişmesi sonrası Asya piyasalarına karışık bir görünüm hakim. Yazının yazıldığı sıralarda Japon Nikkei %0,2, Hong Kong Hang Seng %0,38, Çin Şanghay Bileşik %0,60 gerilerken Güney Kore Kospi ve Tayvan Taiex’te ise artışlar gözleniyor. S&P 500 Çarşamba günü %0,65 ile yeni rekora uzanırken, virüs revizyonuyla vadeliler ise %0,3 düşüşle ekside hareket ediyor. Kur tarafında ise Euro dikkat çekiyor. Avrupa’da ekonomik aktivitenin cansızlığına işaret eden yeni veriler sonrası parite %0,4 gerilemeyle 2017 dip seviyelerine inmişti. Parite, bu sabah 1,0870 civarında işlem görüyor. TL’de ise jeopolitik riskler etkisini gösteriyor. Dün akşam bir ara 6,06’nın üzerine çıkan Dolar/TL bu sabah yüzde 0,1 yükselişle 6,0450 seviyesinde hareket ediyor.

 

Bugün yurtiçi veri ajandasında sanayi üretimi ve yabancıların haftalık DİBS, hisse pozisyonları sonuçları takip edilecek. Aralık ayı arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 6,7, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 7,5 artış yönünde.


Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.