Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-12 09:23:00

Ödüllü kitap Kopenhag Dağı raflarda yerini aldı

2010 yılında Danske Bank İlk Kitap Ödülü’nü ve yazarlığıyla 2014 yılında Rune T. Kiddes Onursal Ödülü’nü ve 2017 yılında Holberg Medal Ödülü’nü kazanan Nielsen yeni hikâyeleriyle, okuyucusuna farklı bir okuma deneyimi yaşatacak.

 

Danimarka’nın orta yerine dikilen bir dağ ve yarattığı kendi ortamında yaşayanları konu alan “Kopenhag Dağı” hayata dair birçok duygu ve durumu incelikle hikâyeleştiriyor.

 

“Kopenhag Dağı”, kendi doğal ortamını yaratan bir dağdır. Dağda yeni hayvan türleri ve yarı insan yarı hayvan bir tür ortaya çıkar, zenginler dağın en güzel yerlerini parselleyip rantını yer, göçmenler dağın en ıssız yerlerine yerleşir, hayat bazen bir oyun gibi olur, bazense oyun hayatın kendisidir. Dağın üzerinde belki sonsuz sayıda nesil dolanacak, belki üzerinde kaybolacak, belki araçlarıyla dağa tırmanacak, belki bitkilerinden beslenip ağaçlarının altında oturacak, belki orada gizlenecek ya da orada ölecek ve hatta belki de orada ölüme atlayacaktır… Bunu da zaman gösterecektir.

 

Kitap Hakkında

Danimarka’nın orta yerine bir dağ dikilmesine karar verilir. Dağın inşa süreci iki yüz yıl kadar sürer. Bu süreç tamamlandığında dağ, üç bin beş yüz metre yüksekliğindedir ve elli beş kilometreden daha fazla bir alana yayılıyordur. Bu dağ kendi doğal ortamını yaratır. Yeni hayvan türleri ve yarı insan yarı hayvan bir tür ortaya çıkar, zenginler dağın en güzel yerlerini parselleyip rantını yer, göçmenler dağın en ıssız yerlerine yerleşir, hayat bazen bir oyun gibi olur, bazense oyun hayatın kendisidir. Dağın üzerinde belki sonsuz sayıda nesil dolanacak, belki üzerinde kaybolacak, belki araçlarıyla dağa tırmanacak, belki bitkilerinden beslenip ağaçlarının altında oturacak, belki orada gizlenecek ya da orada ölecek ve hatta belki de orada ölüme atlayacaktır…

 

Bu bir sosyal deney midir? Gelecek toplumlara dönük bir öngörü müdür yoksa? Ya da yaşama dair eğilimlerimizin bir aynası mıdır Kopenhag Dağı? Bunun cevabını her okur kendi verecektir.

 

 

Yazar Hakkında

Kaspar Colling Nielsen

1974 doğumlu Kaspar Colling Nielsen çağdaş Danimarka edebiyatının en özgün kalemlerinden biri kabul edilmektedir. Hayatın varoluşsal durum ve çıkmazlarıyla ilgili imgesel ve trajikomik hikâyeler yazarak Danimarka edebiyatı sahnesinde önemli bir yazar olmuştur. Kopenhag doğumlu yazar, Kopenhag Dağı’yla 2010 yılında Danske Bank İlk Kitap Ödülü’nü ve yazarlığıyla 2014 yılında Rune T. Kiddes Onursal Ödülü’nü ve 2017 yılında Holberg Medal Ödülü’nü almıştır. Kopenhag Ticaret Okulu’nda ders veren Kaspar CollingNielsen aynı zamanda film ve televizyonlara da senaryo yazmaktadır.


Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.