Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-03-10 09:40:00

Uyarmak bizim görevimiz

Yeni koronavirüs Çin’de yayılmaya başladığında sadece Çin’in ufak bir sorunu idi. Ancak çalışmalar, yayılma riskinin büyüklüğünü gösterince biz tam 43 gün önce uyarımızı yapmıştık. 27 Ocak Pazartesi bültenimizde risklere değinmiş ve başlığı "Dikkat! Piyasaları Diz Çökertebilecek Virüs" diye atmıştık. Nedenini de şöyle ifade ettik: “Dünyada krizler, umursanmayan sorunların büyümesinden sonra ortaya çıkmaktadır. Biz de bugün bu konuya dikkatinizi çekip, riskin farkındalığını artırmak istedik.”  O gün; BIST100 122 bin, ABD’de S&P500 3250, Almanya Dax 13300 seviyelerindeydi.

 

30 Ocak'ta "Anormal Bir Dönemde Belirsizlik" başlıklı yazımızda "Dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin durma noktasına doğru gittiği anormal bir dönemde piyasalarda voleyi vurma hevesiyle hareket edenlerin dikkatli olmasını tavsiye ederiz. Çünkü önümüzü göremediğimizi düşünüyoruz. Bunun “risk” değil “belirsizlik” olduğu görüşündeyiz." dedik.

 

ABD'nin sürüklediği global borsalardaki yükseliş rallisinde Şubat ayı ortasında yeni rekor seviyeler görüldü. İlk kâr satışları geldiği gün yine uyarımızı yaptık: 21 Şubat Cuma Bültenimizde "Güvenli Limana" başlıklı yazımızda "para; dolara, ABD tahvili ve altına kaçıyor gibi izlenim veriyor" yazılı.

 

24 Şubat Pazartesi bültenimizde "ABD Resesyona mı Gidiyor?" başlıklı yazımızda piyasanın önünde giderek konuyu gündeme almış ve "ABD’de virüs yayılsa faiz indirimleri işe yarar mı?" diye sormuştuk. 28 Mart'ta sinyali veren FED, 3 Mart'ta acil toplanarak faizi 50 baz puan indirdi. Oysa daha 11 Aralık'taki toplantıda "benim müdahaleme gerek yok, ABD ekonomisi yeterli" demiş ve piyasaları 2020'de faiz indirimi olmayacağına inandırmıştı.

 

Rusya'nın üretimi artırma kararı sonrasında Suudi Arabistan'ın petrolü iskontolu satma ve üretimi artırma kararı ile piyasalar dün yeni bir kara pazartesi yaşadı.  43 gün öncesine göre; Dax %20,  S&P500 %16, BIST100 %15 aşağıda işlem görüyor.

 

İtalya dün akşam ülkenin tamamını karantina altına aldı. Bu ilk oluyor. Üstelik virüsün ülkede ilk görüldüğü tarihten 38 gün sonra! Piyasalar ara ara iyimser olsa da “belirsizlik” ortadan kalkana kadar dikkatli olmakta fayda var.

 

STRATEJI

 

BIST100 Endeksi 102 bine kadar inip tepki verdi. 104,500 seviyesi önemli bir nokta olarak takip edilebilir.

Kaynak:Alnus Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.