Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-06-12 14:40:00

Pandemi döneminde yangın güvenliği unutulmamalı

Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi, personel ve kullanıcı sayısının azaldığı bu dönemde tesislerin en önemli sistemlerinden biri olan ‘’Yangın Güvenlik Sistemlerinin’’ periyodik kontrol, bakım ve çalışma düzeninin takip edilmesinin önemini hatırlattı.

Koronavirüs salgını süresince pek çok tesisin az personel ile işletme prosedürlerini takip ettiğine değinen Sodexo, ‘’Yangın Sistemleri Teknik İşletme ve Bakım Hizmetlerinde Standart Uygulanması Gereken Prosedürler’’i açıkladı. Sodexo, bu süreçte yangın algılama sistemleri, yangın müdahale pompaları, yangın söndürme sistemleri, yangın tüpleri ve su depolarının düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Yangın algılama sistemi her vardiyada kontrol edilmeli

Yangın algılama sistemlerinin çalışma devamlılığının sağlanması, panel kontrolü ve arızalar, güvenlik ve teknik personeller ile her vardiyada düzenli olarak yapılmalı ve kayıt altına alınmalı. Periyodik bakım takvimi belirlenmeli, yılda en az 2 kez kontroller sağlanmalı. Sürecin 1 yılı aşması durumunda sürece bağlı yasal kontroller yaptırılmalı ve otomasyon/PC üzerinden izleme mümkün ise tespiti yapılan arızalar hızla giderilmeli.

Yangın müdahale pompaları (dizel, elektrikli, jokey pompa) günlük olarak kontrol edilmeli

Yangın pompalarının günlük olarak kontrolleri yapılmalı. Elektrikli yangın müdahale pompalarına haftalık 15 dk test çalışması yaptırılmalı. Dizel tahrikli yangın müdahale pompalarına 30 dakika test çalışması yaptırılmalı ve depo yakıt seviyeleri kontrol edilmeli. Elektrikli pompaların enerji kesintisi durumuna karşı jeneratör ile çalışma senaryosu test edilmeli.

Kompresörlere (yangın sistemi) yılda bir genel bakım yapılmalı

Sistem, server odaları gibi alanlarda yangın söndürme sisteminin bir parçası olarak kullanılan kompresörlerin çalışır durumda olmasının işletmeler için hayati öneme sahip olduğu unutulmamalı. Tesis kapanmasının 1 yılı geçmesi durumunda zorunlu kontroller yapılmalı ve genel bakımlar en az yılda bir defa yaptırılmalıdır.

Gazlı söndürme sistemlerinin çalışır durumda olması çok önemli

Sistem, server odaları gibi alanlarda yangın söndürme sisteminin bir parçası olarak kullanılan gazlı söndürme sistemlerinin çalışır durumda olduğundan emin olunmalı. Yangın algılama panellerinin çalışması, panel kontrolü ve arızalar, güvenlik ve teknik personeller ile her vardiyada düzenli olarak yapılmalı ve kayıt altına alınmalıdır. Yılda en az bir kez yasal kontrolleri ve bakımları yaptırılmalı.

Yangın hidrantları haftalık olarak gözle kontrol edilmeli

Hidrantların acil durumlarda kullanılmasına karşı en az haftalık olarak gözle kontrol edilmesi tavsiye edilir.

Yangın tüpleri yılda bir defa bakımdan geçirilmeli

Tesisin kapanması veya son bakım üzerinden bir yıl geçmesi durumunda yasal periyodik bakımlar yaptırılmalıdır.

Su depoları her vardiyada kontrol edilmeli

Otomatik sulu söndürme (Sprinkler) sistemlerinde yangın söndürücü olarak kullanılan suyun deposu her vardiyada düzenli olarak, otomatik dolum flatörleri ise günlük olarak kontrol edilmelidir.

Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.