Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2019-03-14 22:22:00

Büyümeye Yönelik Endişeler Yeniden Ön Planda

Büyümeye Yönelik Endişeler Yeniden Ön Planda

 
 

TÜFE, şubat ayında %0,16 ile piyasadaki beklentilerden daha olumlu gerçekleşerek yıllık bazda %20,35’ten %19,67’ye geriledi. Aylık TÜFE rakamındaki yavaşlamanın büyük ölçüde zayıf talep koşullarından kaynaklandığını, enflasyon görünümü üzerindeki birçok önemli yukarı yönlü riskin devam ettiğini değerlendiriyoruz. Gıda fiyatlarındaki katılık, ÜFE’deki yüksek seviyeler (potansiyel geçişkenlik etkisi) ve yılın ilk yarısındaki düşük baz etkisi gibi unsurların enflasyon görünümü üzerindeki önemli yukarı yönlü riskler olmaya devam ettiğini düşünüyoruz. Ayrıca, yakın dönemdeki enflasyon görünümündeki iyileşmeye katkı sağlayan belli sektörlerdeki vergi indirimleri ile gıdadaki tanzim satışların 1.çeyreğin sonrasında devam edip etmeyeceğini de henüz net olarak bilinmiyor. Diğer taraftan, çekirdek TÜFE göstergelerindeki düşüş trendi orta vadeli enflasyon görünümü açısından olumlu bir görünüm sunuyor. Bu görünüm altında gerçekleşen yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında TCMB politika faizini (1 hafta vadeli repo ihale faizi) beklentilerle uyumlu olarak %24,00 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde, son dönemde açıklanan verilerin ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini gösterdiği ve dış talebin nispeten gücünü korurken finansal koşullardaki sıkılığın da etkisiyle iktisadi faaliyetlerin yavaş bir seyir izlediği kaydedildi. Fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği ve bu çerçevede Kurul’un enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunmasına karar verdiği belirtildi. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceği ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabileceği vurgulandı. TCMB’nin mevcut iletişiminde herhangi bir değişikliğe gitmediği ve sıkı para politikası duruşunu korumayı sürdürdüğü görüldü. Daha önce verilen mesajlarda TCMB sıklıkla enflasyonda tek seferlik veya dışsal maliyet unsurları kaynaklı gerilemelerden ziyade kalıcı bir iyileşme trendi görülmedikçe sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etmekteydi. Şubat ayı manşet TÜFE rakamlarında gözlenen düşüşün büyük ölçüde talep kaynaklı olduğu görülürken enflasyon tarafında önemli yukarı yönlü risklerin devam etmesine bağlı olarak TCMB’nin sıkı duruşunu korumaya devam ettiğini düşünüyoruz. Ancak yılın ikinci yarısında enflasyonda aşağı yönlü seyrin hız kazanması beklenirken TCMB’nin politika faizinde kademeli bir şekilde başlayabileceği tahminimizi koruyoruz. TCMB’nin bu yönde henüz bir sinyal vermemiş olması nedeniyle olası ilk indirim için nisan toplantısından ziyade haziran (12 Haziran) toplantısına yönelik olasılığın arttığını değerlendiriyoruz.

Yeni Haftada Ne Konuşacağız?

Yeni haftada Türkiye ekonomik verilerinden ziyade siyasi gelişmeler de önemli olacak. Seçime adım adım yaklaşırken, Avrupa Parlamentosunda ilk defa Türkiye-AB müzakerelerinin askıya alınması oylanacak. 11 Mart Pazartesi günü Türkiye’nin 4.çeyrek GSYH rakamları açıklanacak. Daralmanın en çok hissedildiği çeyreklerden olan 4.çeyrek büyüme rakamları merakla bekleniyor. Ayrıca ocak sonu başlayan bilanço sezonu pazartesi sona eriyor. Bu hafta merkez bankalarından Japonya takip edilecek. Faizlerde değişiklik beklenmese de varlık alım ve nicelik bakımından BoJ ‘dan ve mali politikalar bakımından da Japon hükümetinden adımlar gelebilir. Avrupa’da ise Euro Bölgesinin ekonomik aktivitelerinin sağlıklı olup olmadığına yönelik sanayi üretim verileri takip edilecek.

Teknik Takibimizde Olan Hisseler

Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: AYGAZ, BRISA, ENKAI, TATGD, TCELL

 

Haftaya ilişkin detaylı yorumlarımıza, haftalık veri takvimine ve piyasalara dair günceler tablo ve grafiklere ulaşmak için bülteni indiriniz.

 

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.