Reklam
Vakıf Katılım
Tarih : 2020-04-01 15:14:00

Otomotiv sektöründe koronavirüs etkisi

2020 yılının ilk çeyreğini tamamladık. İlk çeyreğe bir geri dönüp baktığımızda son yıllarda bir arada hiç karşılaşmadığımız çok fazla sayıda olayın bu döneme sığdığını görüyoruz. Yangınlar, seller, depremler, kazalar derken belanın en büyüğü çeyreğin son ayı Mart ayında gündemin ilk sırasına oturdu. Kısa sürede tüm Dünya’yı etkisi altına alan koronavirüs salgını çok kısa sürede arz ve talep şoku yaratarak bir çok ülke ekonomisinin üretim aktivitesini ciddi oranda durdurdu. İnsanlar evlerine kapanırken reel kesimin çarkları büyük ölçüde durdu. Bu durumdan hemen hemen tüm sektörler önemli yaralar alırken bazı sektörlerde bu durumdan etkilenme daha fazla oldu. Turizm, havayolu taşımacılığı, hizmet sektörü bu durumdan en fazla etkilenen kesim olmuş durumda. Ayrıca insanların çalışamadıkları için gelir kaybına uğramaları, daha özel tüketim grubuna giren, genel ihtiyaçtan ziyade özel ihtiyaç kapsamına giren sektörleri de bir anda oldukça olumsuz etkiledi. Bu sektörlerin başında ise otomotiv sektörü geliyor.

 

Yurtiçi açısından baktığımızda 2018 ve 2019 yıllarını yaşanan kur krizi ile birlikte çok parlak geçiremeyen sektör, 2020 yılına düşüş gösteren faizler ve ekonomide gözlenen canlanma görünümüyle nispeten umutlu başlamıştı. Tcaret savaşlarında birinci fazın da gerçekleşmesiyle ihracatın da artması bekleniyordu. Ayrıca 2019 etkisiyle distribütörlerin az araç siparişi uygun imkanlara rağmen araç bulunmasını zorlaştırıyordu. Nitekim gelen ilk veriler yüz güldürücü oldu. Ocak ayında otomobil pazarı yüzde 101, hafif ticari araç pazarı yüzde 55 artış gösterdi. 2020 yılı Ocak ayı otomobil ve hafif ticari araç pazarı 27.273 adet oldu. 14.373 adet olan 2019 yılı Ocak ayı otomobil ve hafif ticari araç pazar toplamına göre satışlar % 89,75 oranında arttı. 2020 yılı Ocak ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %100,53 arttı ve 22.016 adet oldu.

 

İhracat tarafında ise yılın ilk ayında 2 milyar 402 milyon 323 bin dolarlık satışla bugüne kadar en yüksek Ocak ayı performansına ulaşıldı. Sektörün Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı 2020’nin Ocak ayında küçük bir artışla başladı. Özellikle Fransa ve İspanya’ya gerçekleştirilen çift haneli ihracat artışı dikkati çekti.

 

Şubat ayı sonuna baktığımızda ise otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı bir önceki yılın aynı dönemine göre % 89,55 artarak 74.395 adet olarak gerçekleşti. Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %96,44 arttı ve 37.727 adet oldu. Hafif ticari araç pazarı ise 2019 yılının Şubat ayına göre %65,7 arttı ve 9.395 adet olarak gerçekleşti. Sektörün Şubat ihracatı, koronavirüs etkisinin yavaş yavaş gözlenmeye başladığı bu ayda geçen yılın aynı dönemine göre % 0,9 azalışla 2,5 milyar Dolar oldu. Aynı dönemde, ana pazar olan Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta da % 4 düşüş görüldü. Böylece otomotiv pazarının 2017 yılı kadar olmasa da 2019 ve hatta 2018 yılına kıyasla toparlanma içerisinde olduğu gözlendi.

 

Mart ayına geldiğimizde ise karşımızda artık büyük bir koronavirüs gerçeği ortaya çıkmış oldu. Başta ciddiye alınmayan ve önlem almakta gecikilen ülkelerde vaka sayıları hızla artmya başladı. Önce İtalya’da artmaya başlayan vaka sayıları daha sonra İspanya, Fransa, İngiltere ve Almanya’da da hızla etkisini göstermeye başladı. Bu durum başta da belirttiğimiz gibi insanların hızla evlere kapanmasına yol açarken fabrikalardaki üretim de hızla azazlmaya doğru gitti. Yani hem talep hem de arz tarafından bir şok yaşanmaya başladı. Bunun sonucu olarak otomotiv sektörünün de yara almaya başladığı gözlendi.

Kaynak:AHL Yatırım
Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2024 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.