Reklam
Tarih : 2025-05-14 08:44:49

A1 Capital: Piyasalar yeni bir enflasyon verisi setine odaklandı

A1 Capital’in raporunda ABD'de tüketici fiyatlarının, gıda maliyetlerindeki düşüşün artan kiraları kısmen telafi etmesiyle Nisan ayında ılımlı bir şekilde toparlandığı ve son dört yılın en düşük yıllık artışını kaydettiği belirtildi. Raporda şunlar kaydedildi:

“Tüketici Fiyat Endeksi'nin Mart ayında yüzde 0,1 düştükten sonra geçen ay yüzde 0,2 arttı ( beklentiler yüzde 0,3’dü) ve bu Mayıs 2020'den bu yana ilk düşüş. Kiraları da içeren barınma yüzde 0,3 arttı ve TÜFE'deki artışın yarısından fazlasını oluşturdu.

“Mart ayındaki yüzde 0,2'lik artışın ardından gelen bu sıçrama, Mart ayındaki yüzde 0,4'lük ivmelenmenin ardından gelen yüzde 0,1'lik gıda fiyatları düşüşüyle kısmen telafi edildi. Bakkal fiyatları yüzde 0,4 düştü, bu Eylül 2020'den bu yana en büyük düşüş oldu, yumurta maliyetindeki yüzde 12,7'lik düşüşle 1984'ten bu yana en büyük düşüş yaşandı.

“Geçtiğimiz yıl keskin artışlar yaşayan ve son başkanlık seçiminde seçmen hoşnutsuzluğuna katkıda bulunan faktörlerden biri olarak gösterilen yumurta fiyatları, bir yıl öncesine göre yüzde 49,3 arttı. Meyve ve sebze fiyatları geçen ay tahıl ve unlu mamuller fiyatlarıyla birlikte düştü.

“Çekirdek TÜFE, Mart ayındaki artışla eşleşerek Nisan ayında yıllık bazda yüzde 2,8 arttı. TÜFE verilerine dayanarak, çekirdek Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) Fiyat Endeksinin Mart ayında değişmeden kaldıktan sonra Nisan ayında yüzde 0,2 arttığını tahmin ediliyor. Bu, çekirdek PCE enflasyonundaki yıllık artışı Nisan ayında yüzde 2,6'da tutacaktır.

“Perşembe günü yayınlanacak olan Nisan ayına ait üretici fiyat verileri bu tahminleri etkileyebilir. (Çekirdek PCE fiyat endeksi, Fed'in yüzde 2 hedefine ulaşmak için takip ettiği enflasyon ölçümlerinden biridir.) Petrol fiyatları, yatırımcıların ABD ham petrol stoklarında olası bir artışa odaklanmasıyla geriledi. Ancak ABD ve Çin'in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürme konusunda anlaşmasının ardından oluşan iyimserlikle fiyatlar iki haftanın en yüksek seviyelerine yakın seyretti.

Brent ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,6 düşerek varil başına 66,24 dolara, ABD Batı Teksas Ara (WTI) ham petrolü yüzde 0,6 düşerek 63,31 dolara geriledi. Her iki endeks de önceki gün yüzde 2,5'ten fazla yükselmişti. Altın, ABD-Çin ticaret gerginliğindeki artışın güvenli liman talebini zayıflatmasıyla düştü.

“Piyasalar, Fed'in politika yolunu değerlendirmek için yeni bir enflasyon verisi setine odaklandı. Spot altın, ons başına yüzde 0,7 düşüşle 3.226 ve ABD altın vadeli işlemleri yüzde 0,6 düşüşle 3.229 dolara geriledi. ABD ile ticaret ortakları arasında ticaret görüşmeleri ve anlaşmalar konusunda ilerleme kaydedildiğini görürsek, altının daha da geri çekilebileceğini düşünüyorum.

“3.200 dolar oldukça kritik bir destek seviyesi. Beyaz Saray'ın başkanlık kararı ve sektör uzmanlarına göre, ABD, Çin'den yapılan düşük değerli sevkiyatlar için uyguladığı "de minimus" tarifesini yüzde 30'a düşürecek beklentisi hakim. Bu sayede, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki potansiyel olarak zararlı ticaret savaşı daha da azaltılacak.

“Şimdi gelelim bizim borsa yılın ikinci yarısında kalıcı ve genele yayılmış yükseliş yapar mı sorusuna.  Borsamızdaki zayıflamamız; yurtiçi siyasi gelişmelerle ana başlıklar olarak bakarsak; rezervlerdeki azalış, faizlerdeki yükseliş (tahvil/bono), enflasyon beklentilerinde bozulma ve kredi mekanizması üzerinden gerçekleşmiştir.

“Son günlerde Yurtdışı gelişmeler bunun bir kısmının yerine konmasına neden olmuştur fakat yeniden hikayemizi yazmak için bir çok etmenin yeniden Mart başına gerilemesi gerekmektedir.

“Enflasyon düşüş patikasına devam ederse, tahvil faizlerimiz 2 yıllıklar da 37’lerin altına gelirse, 10 yıllık tahviller 26’lara gelirse, TLREF’de düşüş trend haline gelirse, TCMB yeniden faiz indirim sürecine girerse, makro ihtiyati tedbirler ortadan kalkar yeniden normalleşme olursa (açığa satışın serbest bırakılması dahil) Politika faizimizde enflasyonla birlikte 40’ların altına gelirse, Rezervlerimiz artmaya başlarsa( hafiften başladı) ve cds primleriniz düşerse( 270’lerin altına), bankalar kredi musluklarını düşen enflasyon ve faizlerle birlikte açarsa (Büyüme kuralının gevşetilmesi)ve tüm bunların neticesinde şirketler finansmana ulaşmakta zorluk çekmez ve yatırım ve de istihdam yaratmaya başlarlarsa şirketlerin karlılıkları artmaya başlar ve Para piyasası fonlarına ve de dövize park etmiş fonlarda çözülme görmeye başlarız sonuç olarak biz de kalıcı bir yükselişten (10,500’lerin üzeri) faizden yüksek bir borsa performansından bahsetmeye başlayabiliriz.

“Şu anda TLREF ve tahviller bu seviyelerdeyken piyasaya taze para girmesi çok zor ki bunu da işlem hacminden ve yoğunlaşmadan görmekteyiz, biraz sabretmemiz gerekecek.”

  Hibya Haber Ajansı

© Copyright 2025 soundhaber.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.